Omuz SLAP II lezyonlarında muayene görüntüleme ve artrokopi bulgularının korelasyonu
Inspection, arthroscopy and magnetic resonance findings correlation at shoulder SLAP II lesions
  1. Tez No: 341754
  2. Yazar: AHMET TOLGA KÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Superior labrum anteroposterior, omuz artrokopisi Magnetik rezonans görüntüleme, aktif kompresyon (O?Brien) testi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Labrumun anatomik varyasyonları, eşlik eden diğer omuz patolojileri nedeni ile SLAP (Superior Labrum Anterior Posterior) lezyonlarının klinik olarak tanı koymak zordur. SLAP II superior labral lezyonlar arasında %21-70 görülme sıklılığı ile klinikte en çok görülen tiptir. 56,58 SLAP II lezyonlarına klinik olarak tanı koyabilmek için bazı spesifik testler tarif edilmiştir ve yüksek duyarlılığa sahip O?Brien testi (aktif kompresyon testi) bunlardan biridir. Ayrıca, günümüzde yaygınlaşan MRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme) kullanımı SLAP II lezyonlarının tanısını kolaylaştırmaktadır. MRG patolojinin saptanmasında ve tedavinin planlanmasında yardımcı olduğu kadar eşlik eden patolojiler ile ilgili de bilgi veren bir yöntemdir. Bu tez çalışmasındaki amacımız mevcut arşivimizdeki MRG görüntülerini tarayarak bunları artroskopik görüntülerde saptanan patolojiler ve klinik muayene sonuçlarımız ile karşılaştırmaktır. MRG ve artroskopik dijital kayıtları bulunan 334 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalar tek cerrah tarafından ameliyat edilerek artroskopi görüntüleri arşivlenmiştir. Artroskopik olarak SLAP II tanısı konularak tamir uygulanan 134 hastadan çalışma grubu oluştrulmuş, diğer patolojiler nedeni ile artroskopi uygulanan 200 hasta kontrol grubuna dahil edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi klinik muayenede O?Brien testi; MRG? de koronal oblik kesitlerde biseps ankoru altında sıvı varlığı, glenoid labrumda sinyal artışı, biseps tutunma yerinde ayrılma ve glenoid labrumun superior kısmında yarıklanma bulgusu artroskopik olarak SLAP II pozitif ve negatifliğine göre gruplandırıldı. Ayrıca her grup için hastaların yaş, cinsiyet ve opere olan tarafları da belirlenmiştir. Tüm hastalar incelendiğinde O?Brien testinin duyarlılığı %45 özgüllüğü %75 olarak hesaplandı. Pozitif prediktif değer %83, negatif prediktif değer ise %28 olarak bulundu. Hastaların O?Brien test sonuçları ile artroskopik görünümleri karşılaştırıldığında O?Brien test pozitifliği ile artroskopik olarak SLAP II lezyonu tanısında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,001) Tüm hastalar incelendiğinde MRG incelemesinde biseps tendonu yapışma yeri altında sıvı ve/veya süperior labrumda yarıklanma oluşumu duyarlılığı %80 özgüllüğü %70 olarak hesaplandı. Tüm hastaların MR bulguları ve artroskopik görünümleri karşılaştırıldığında artroskopik olarak SLAP II tanısı alan hasta grubunda MRG?de saptanan biseps yapışma yerinin altında sıvı bulunması ve/veya glenoid labrumda yarıklanma görülmesi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,001) Artroskopik olarak SLAP II tanısı konulan 134 hastadan 89 hastada (%66,4) hem klinik olarak O?Brien testi pozitifliği hem de MRG?de biseps tendonu yapışma yeri altında sıvı ve süperior labrumda yarıklanma oluşumu izlenmiştir. Sonuç olarak; çalışmaya katılan ve artrokopik olarak SLAP II tanısı alarak tedavi edilen 134 hastadan 89?unda (%66,4), hem klinik olarak O?Brien testi pozitifliği ve MRG?de biseps tendonu yapışma yeri altında sıvı ve süperior labrumda yarıklanma oluşumu izlenmiştir. Yaptığımız bu çalışma sonucunda elde edilen bu bilgiler ışığında SLAP II lezyonlarının klinik tanısında MRG?de biseps yapışma yerinin altında sıvı görülmesinin aktif kompresyon testinin beraber poziftiliğinin istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde önemli klinik tanı yöntemleri olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Shoulder SLAP (Superior Labrum Anterior Posterior) lesions are difficult to diagnose clinically due to anatomical variations of the labrum and accompained with the other shoulder pathologies. SLAP II superior labral lesions, with an incidence of 70%, are the most common type in the clinic56,58. Some specific tests have been described to diagnose SLAP II lesions clinically and one of them is the O'Brien test (active compression test) with high sensitivity. In addition, widespread today, MRI (Magnetic Resonance Imaging) facilitates the use of the diagnosis of SLAP II lesions. MRI helps us detection of pathology and treatment planning, as well as giving information about the method of concomitant pathologies. Aim of this study is to compare the current MRI images stored by scanning, arthroscopic images determined with pathology, and clinical results of them. 334 patients with MRI and arthroscopic digital records were included the study. All patients were operated by a single surgeon and their arthroscopy images archived. Arthroscopically diagnosed, repaired 134 SLAP II patients were established working group, and 200 patients with other pathologies repaired with arthroscopy were included the control group. Preoperative clinical examination of patients, O'Brien test, MRI coronal oblique sections in the presence of a liquid under the biceps anchor, signal increase in the glenoid, leaving biceps grip site and cleavage of superior glenoid labrum findings were grouped arthroscopically SLAP II according to positive and negativity. In addition, each group of patients determined for age, gender, and operated parties. All patients were examined, sensitivity 45% and specificity 75% of O'Brien test was calculated. Positive predictive value 83%, negative predictive value 28% was found. O'Brien test results of the patients when compared with the arthroscopic views statistically significant relationship was found O'Brien test positivity with arthroscopic diagnosis of the SLAP II lesions (p=0,001). All patients examined, MRI analysis of under the biceps tendon adhesion site of fluid and / or the formation of cleavage labrum superior sensitivity 80% and specificity 70% were calculated. As a result, in 134 patients who diagnosed and treated arthroscopically for SLAP II, 89 patients (%66,4) has both O'Brien test positivity and finding of fluid under the biceps tendon adhesion site and / or the formation of cleavage labrum superior in MRI. MRI findings and the arthroscopic views of all patients were compared, arthroscopically diagnosed SLAP II patients detected on MRI in with a liquid present under the place of biceps adhesion and / or glenoid labrumda cleavage was statistically significant (p = 0.001). Key worlds: Superior labrum anteroposterior, shoulder arthroscopy, Magnetic Resonance Imaging, active compression test (O'Brien test)