Patent duktus arteriozus kapatılmasının plazma amino asit profili üzerine olan etkilerinin araştırılması
An investigation of the effects of patent ductus arteriosus closure on plasma amino acid profiles
- Tez No: 341837
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Patent duktus arteriozus kapatılması, amino asit düzeyleri, Patent ductus arteriosus closure, amino acid levels
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Son medikal gelişmeler, konjenital kalp defektlerinin başarılı bir şekilde tedavi edilmesine olanak sağlamaktadır. Kardiyak operasyonlar sonrası amino asitlerin esansiyel metabolik yakıt olarak kullanılmaları, hasta iyileşme süreci ve morbidite açısından klinik önem taşımaktadır. Bu çalışma, patent duktus arteriozus (PDA) kapatılmasının, plazma amino asit profili üzerine olası etkilerini araştırmak ve değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: PDA kapatılması için hastaneye yatırılan 22 hasta ile 21 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edildi. Perkütan transkateter yol ile PDA?sı kapatılan hastalardan işlem öncesi ve işlem sonrası olmak üzere iki kez; kontrol grubundan bir kez plazma örneği alındı. Plazma örneklerinde total protein, alanin (Ala), arjinin (Arg), glisin (Gly), glutamin (Gln), treonin (Thr), tirozin (Tyr), valin (Val), lösin (Leu), izolösin (Ileu), prolin (Pro), fenilalanin (Phe), 3-metil-histidin (3-MH) seviyeleri ölçüldü. Bulgular: PDA kapatılma öncesi hastaların % 27?sinde total protein, %23?ünde Ala, %27?sinde Arg, %18?inde Gln, %14?ünde Gly, %4?ünde Ileu, %18?inde Leu, %9?unda Val, %23?ünde Phe, %4?ünde Pro, %9?unda Thr düzeyleri düşük bulundu. PDA kapatılma sonrası hastaların %9?unda total protein, %4?ünde Arg, %9?unda Gln, %4?ünde Phe düzeylerindeki düşüklüğün devam ettiği saptandı. PDA kapatılma sonrası plazma total protein, Ala, Arg, Gly, Thr, Tyr düzeyleri, kapatılma öncesi düzeylerinden yüksek bulundu (p?0.05). Kontrol grubu plazma total protein, Ala, Gln, Gly, Pro, Thr, Val, Phe ve 3-MH düzeyleri, PDA kapatılma öncesi düzeylerden yüksek bulundu (p?0.05). PDA kapatılma sonrası plazma Arg ve Tyr düzeyleri kontrol grubu düzeylerinden yüksek bulundu (p?0.05). Kontrol grubu plazma Gln ve 3-MH düzeylerinin, PDA kapatılma sonrası düzeylerden yüksek olduğu saptandı (p?0.05). Sonuç: PDA?lı çocukların plazma amino asit seviyelerinde saptanan bu değişiklikler; çocukların hızlı iyileşmeleri ve normal büyüme gelişme göstermeleri açısından önem taşıyabilir. Operasyon öncesi Ala, Gln, Gly, Pro, Thr, Val, Phe, Tyr, Arg amino asitlerinden, operasyon sonrası Gln amino asidinden zengin diyet veya solüsyonlarla beslenmeleri; kapatılma sonrası iyileşme ile hastanede kalış sürelerini kısalmasına, malnutrisyon durumlarının düzelmesine ve büyüme hızlarının artmasına yardımcı olabilir. Perkütan transkateter yol ile PDA kapatılmasının, plazma amino asit düzeyleri üzerine olası etkilerinin değerlendirildiği bu çalışma ile literatüre katkı sağlanacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Latest medical developments enable the successful treatment of congenital heart defects. The use of amino acids as essential metabolic fuels after cardiac operations, have a great clinical importance in terms of morbidity and healing process. This study is planned to investigate and evaluate the possible effects of patent ductus arteriosus (PDA) closure on plasma amino acid profile. Materials and Methods: 22 patients who were hospitalizated for closure of PDA and 21 healthy control were included in this study. Plasma samples were taken twice, before and after closure from the patients whose PDA?s were closed by percutaneous transcatheteric way and just once from controls. Total protein, alanine (Ala), arginine (Arg), glycine (Gly), glutamine (Gln), threonine (Thr), tyrocine (Tyr), valine (Val), leucine (Leu), isoleucine (Ileu), proline (Pro), phenilalanine (Phe), 3-methyl-hystidine (3-MH) levels were analyzed in plasma samples. Findings: Before PDA closure, there were observations on plasma samples of patients that they were low and these were; %27 of them in total protein, %23 of them in Ala, %27 of them in Arg, %18 of them in Gln, %14 of them Gly, %4 of them in Ileu, %18 of them in Leu, %9 of them in Val, %23 of them in Phe, %4 of them in Pro and %9 of them in Thr. After PDA closure, the same low levels of samples continued as %9 of them in total protein, %4 of them in Arg, %9 of them in Gln and %4 of them in Phe. Plasma total protein, Ala, Arg, Gly, Thr, Tyr levels after PDA closure were higher than the levels before closure (p?0.05). Plasma total protein, Ala, Gln, Gly, Pro, Thr, Val, 3-MH, Phe levels of control group were higher than the levels before PDA closure (p?0.05). Plasma Arg and Tyr levels after PDA closure were higher than the levels of control group (p?0.05). It was determined that plasma Gln and 3-MH levels of control group were higher than the levels after PDA closure (p?0.05). Result: These changes which were determined in the amino acid levels of children with PDA, may be important for a faster recovery and a normal growth in these children. By supporting these patients with diets or solutions rich in Ala, Gln, Gly, Pro, Thr, Val, Phe, Tyr, Arg amino acids before the operation, and rich in Gln amino acid after the operation, may help to shorten the hospitalization and recovery period, heal the malnutrition status and increase the growth velocity. This study, in which the possible effects of percutaneous transcatheteric PDA closure on plasma amino acid levels were evaluated, may be considered to have a contribution to the literature.