Riluzol tedavisinin sisplatine bağlı olarak gelişen ototoksisiteden korunmadaki rolü
The role of riluzole treatment in the prevention of cisplatin- induced ototoxicity
  1. Tez No: 341873
  2. Yazar: SELİN ÜSTÜN BEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR KEMAL UYGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Riluzol, ototoksisite, sisplatin, Riluzole, ototoxicity, cisplatin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, riluzol tedavisinin sisplatine bağlı olarak gelişen ototoksisiteden korunmadaki rolünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Kobaylar 8?erli 3 gruba ayrıldı ve tüm kobayların her iki kulağındaki işitsel beyin sapı cevap (İBC) eşikleri ilaç uygulama öncesinde tespit edildi. Tüm gruplara 3 gün süre ile 5 mg/kg sisplatin uygulandı. Sisplatin verilmeden 30 dk önce birinci gruba 2 cc serum fizyolojik, ikinci gruba ve üçüncü gruba sırasıyla 6 mg/ kg ve 8 mg/ kg riluzol hidroklorid, serum fizyolojik içinde 2cc?lik çözelti halinde uygulandı. Son ilaç uygulamasından 24 saat sonra kobayların İBC eşikleri tekrar değerlendirildi. Derin anestezi altında intrakardiyak kan alımını takiben bilateral temporal kemikler sakrifiye edildi. Sağ temporal kemikler transmisyon elektromikroskopik inceleme için ayrılırken, sol kohlea içi mebranöz labirent kısım ise biyokimyasal inceleme için saklandı. Tone burst 8 kHz uyaranda her iki kulakta ve sol kulakta click uyaranda riluzol hidroklorid verilen grupta, serum fizyolojik verilen gruba göre İBC eşiklerinde anlamlı düşüklük gözlendi. Tone burst 8 kHz uyaranda riluzol verilmeyen grupta istatiksel olarak anlamlı İBC eşik değişimleri görüldü. Transmisyon elektromikroskopik incelemede tüylü hücrelerde ve stria vaskülariste riluzol alan gruplarda, riluzol kullanılmayan gruba göre daha az dejeneratif bulgular gözlendi. İlaç öncesi ve ilaç sonrası İBC eşikleri açısından ikinci ve üçüncü grup arasında fark saptanmazken, üçüncü grupta hücreler belirgin olarak normale yakındı. İşitsel sinir liflerindeki dejeneratif bulgular üç grupta belirgin farklılık göstermedi. Malandialdehid (MDA) düzeyleri beklenilenilen aksine riluzol verilen grupta istatiksel açıdan yüksek saptandı ve bu durum çalışma için anlamlı bulunmadı. Sonuç olarak riluzolun sisplatin ototoksisitesinde özellikle 8 kHz?da İBC eşikleri ve tüylü hücreler ve stria vaskülaris dejenerasyonu üzerinde koruyucu etkisi olduğu gözlendi. Ancak riluzolun oksidatif mekanizma üzerindeki etkileri, saptanan MDA değerleri ile desteklenemedi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse the role of riluzole treatment for the prevention of cisplatin induced ototoxicity. Guine pigs were divided into three groups as 8 animals in each group and auditory brainstem response (ABR) thresholds of all animals were detected bilateraly before any drug administration. 5 mg / kg cisplatin was given for all groups for 3 days. In the first group 2 cc of saline was applied and in the second and third group, 2 cc of drug solution that was prepared respectively with 6 mg/ kg and 8 mg/ kg riluzole hydrochloride was given thirty minutes before cisplatin administration. Auditory brainstem response thresholds of groups were reassessed 24 hours after the final drug application. Following intracardiac blood collection under deep anesthesia, bilateral temporal bones were sacrificed. Right temporal bones were spared for transmission electromicroscopic investigation and membranous labirenthyne of left cochleas was stored for biochemical investigation. Statistically significiant lower ABR thresholds were observed in the treatment group with riluzole hydrochloride on the tone burst 8 kHz stimuli for both ear and click stimuli for only left ear. In the grup not-treated by riluzole, significiant ABR threshold changes were detected at 8 kHz. Under transmission electromicroscopic examination (TEM), lower degenerative findings about hair cells and stria vascularis were observed in the groups treated with riluzole than the group not-treated by riluzole. While there was no difference in terms of ABR theresholds between the second and the third group before and after drug administration, hair cells and stria vaskülaris were seemed significiantly closer to normal in the third group than the second group. Contary to expectations, malandialdehid (MDA) levels in the group treated by riluzole was statistically higher than the other groups and this is not meaningful result for this study. In conclusion, the effects of riluzole on protection from cisplatin ototoxicity especially for ABR theresholds at 8 kHz and degeneration of hair cells and stria vascularis was observed. However the effects of riluzole on oxidative mechanisms wasn?t supported with the detected MDA levels.