Chlorhexidine ve cetrimide içeren geleneksel cam iyonomer simanın çeşitli özelliklerinin in-vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of various properties of chlorhexidine and cetrimide containing conventional glass ionomer cement
- Tez No: 341936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER TÜZÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: fiziksel özellikler, kimyasal özellikler, cam iyonomer siman, Fuji IX, Cetrimide, Chlorhexidine, HPLC, agar difüzyon testi, antibakteriyel etkinlik, laktik asit, yüzey pürüzlülüğü, fluorid salımı, termalsiklus, mikro-gerilme, physical properties, chemical properties, glass ionomer cement, Fuji IX, Cetrimide, Chlorhexidine, HPLC, Agar-diffusion test, antibacterial effect, lactic acid, surface roughness, fluoride release, thermocycling, microtensile
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Atravmatik restoratif tedavi (ART) uygulamaları esnasında, kavite içerisinde bırakılan çürüğün restorasyonun başarısızlığına neden olacağı ve restorasyonların altında canlı kalabilen bakterilerin yaşamını devam ettirebileceği bildirilmektedir. Bu nedenle ART tekniğinde kullanım özelliği bulunan cam iyonomer siman (CİS)'ların antibakteriyel (AB) etkinliğin arttırılması amacı ile Chlorhexidine (CHX) ve Cetrimide'in (CT) değişik konsantrasyonlarda CİS ile birlikte kullanımının olumlu olacağı bildirilmektedir. Araştırmalarda, CHX veya CT tozun CİS'ın tozuna eklenmesinin ardından simanda meydana gelen antibakteriyel, kimyasal ve fiziksel değişiklikler ile ilgili çalışmalar yapıldığı bildirilse de, simanın likidine CHX veya CT tozun eklenmesi ile ilgili çalışmaların yapılmadığı gözlenmiştir. Araştırmamızda, geleneksel yönteme kıyasla likidine toz ilave edilen örneklerin kimyasal özellikler ve mekanik dayanım açısından daha başarılı sonuçlar oluşturacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada, CHX veya CT bileşiği Fuji IX'un likidine veya tozuna %1 veya %5 oranlarında ayrı ayrı ilave edilip, deney grupları elde edilmiştir. Kontrol grubu olarak AB içermeyen Fuji IX kullanılmıştır. Antibakteriyel içeren Fuji IX örneklerinden salınan CHX veya CT miktarı HPLC ile, örneklerin Streptococcus mutans (S mutans) ve Lactobacillus casei (L casei)'ye karşı AB aktivitesinin değerlendirilmesi Agar difüzyon testi ile, laktik asit solüsyonuna yerleştirilen örneklerin, zamana bağlı olarak solüsyonun pH'sında meydana getirdiği farklılıklar pH analizi ile; laktik asit solüsyonuna yerleştirilmeden önce ve sonrasında örneklerin yüzeyinde meydana gelen değişimin, yüzey pürüzlülüğü analizi ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Distile su içerisinde bekletildikten sonra örneklerden zamana bağlı olarak salınan F¯ iyonunun miktarı iyon seçici elektrot ile, mikrosızıntı düzeyinin tespiti termalsiklus prosedürü ile, örneklerin süt dişi dentin yüzeyine bağlanma kuvveti değerleri mikro-gerilme test tekniği ve bu test tekniği ile kopma değerleri hesaplanan örneklerin bağlanma ara yüzeylerindeki kopma tiplerinin tayini steromikroskop ile belirlenmiştir.Bu çalışma sonucunda hedef; CHX veya CT tozun CİS'ın likidine ilave edilmesi ile elde edilen karışımlarının, geleneksel karıştırma şekline (CHX veya CT tozun CİS'ın tozuna ilave edilmesi) kıyasla benzer antibakteriyel etkiyi sağlarken simanın kimyasal yapısında ve fiziksel özelliklerinde en az hasarın meydana gelmesi ve böylece antibakteriyel etkinliğin arttırılması ile ART'de uygulanabilecek ideal CİS ve antibakteriyel kombinasyonlarının elde edilmesi yönündedir.
Özet (Çeviri)
It is stated that residual caries left in the cavity during atraumatic restorative treatment may cause failure and that bacteria under restorations may survive. Thus, it is considered that the incorporation of Chlorhexidine and Cetrimide in glass ionomer cement with various concentrations should be favorable with the purpose of developing antibacterial effectiveness of glass ionomer cements which can be used for ART. Though studies about antibacterial, chemical and physical changes occurring in the cement after incorporating CHX or CT powder into GIS are present, it is observed that no studies are performed about the incorporation of CHX or CT powder into the liquid of the cement. It is thought in this study that specimens in which powder was incorporated into their liquids would show better chemical and mechanical properties compared with the conventional method. Experimental groups were formed by adding CHX or CT compound in ratios of %1 or %5 into Fuji IX liquid or powder one by one. Fuji IX without AB was used as control group. The amount of released CHX or CT from antibacterial containing Fuji IX specimens were evaluated with HPLC, AB activity against S mutans and L casei of the specimens with Agar diffusion test, the changes in pH of the solution in time of specimens placed in lactic acid solution with pH analysis, changes in surface before and after placing in lactic acid solution with surface roughness analysis comparatively. The amount of time dependent release of fluoride ion from specimens soaked in distilled water was detected with ion selective electrode, detection of microleakage level with thermocycling, adhesive force value on primary teeth dentin surface with micro-tension test, and fracture type between adhesion surfaces of specimens with stereomicroscope.The aim of this study was to provide similar results in antibacterial effectiveness of combinations produced with incorporating CHX or CT powder into GIS liquid with that of conventional mixture type while providing the least reduction in chemical and physical properties of the cement thus obtaining ideal GIS and antibacterial combinations together with increasing antibacterial effectiveness.