Farklı endodontik irrigasyon yöntemlerinin ve Er, Cr: YSGG lazer sisteminin temizleme etkinliğinin karşılaştırılması
A comparative study of cleaning efficacy of different endodontic irrigation methods and Er, Cr: YSGG laser irradiation
- Tez No: 341966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER TAŞDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Debris, EndoVac, Pasif Ultrasonik İrrigasyon, SEM, Smear Tabakası 2, Debris, EndoVac, Passive Ultrasonic Irrigation, SEM, Smear Layer
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, farklı endodontik irrigasyon yöntemleri ve Er,Cr:YSGG lazer sistemi kullanımı sonrasında kök kanal duvarlarından debris ve smear tabakası uzaklaştırılmasını SEM kullanarak değerlendirmekti. Ortodontik nedenlerle çekilmiş 60 adet insan kanin dişi kemomekanik preparasyon sonrasında final irrigasyon/ajitasyon protokollerine göre dört farklı deney grubuna ayrıldı (n = 15). Uç kısmı kapalı yan tarafı açık endodontik iğne ile uygulanan geleneksel şırınga irrigasyonu (grup 1), pasif ultrasonik irrigasyon (grup 2), Er,Cr:YSGG lazer sistemle aktive edilen irrigasyon (grup 3) ve apikal negatif basınç irrigasyonu (EndoVac sistem) (grup 4) yöntemlerinden her biri toplam 6 dakika (3 dk aktif irrigasyon ve ilave 3 dk pasif irrigasyon) boyunca final irrigasyonda kullanıldı. İrrigasyon solüsyonu olarak %2.5'lik NaOCl ve %17'lik EDTA kombinasyonu kullanıldı. Kökler uzunlamasına ikiye ayrıldı ve SEM'de x1000 büyütme altında her bir kanal üçlü bölgesindeki debris ve smear tabakasının her biri için ayrı ayrı skorlama yapıldı. Veriler, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi (? = 0.05). Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre, geleneksel şırınga irrigasyonu ve Er,Cr:YSGG lazer sistem kök kanalları içerisinde diğer iki yönteme göre daha fazla debris bırakmıştır (p < 0.05). Debris uzaklaştırma bakımından PUİ ve EndoVac en etkili yöntemlerdi (p < 0.05). İrrigasyon/ajitasyon protokollerinin hiçbirisi kök kanal duvarlarından smear tabakasını tamamen uzaklaştıramamakla birlikte, EndoVac sistem ve onu takip eden PUİ anlamlı seviyede (p < 0.05) daha etkiliydi. Kök kanal duvarlarının temizlenmesi diğer final irrigasyon yöntemleri ile karşılaştırıldığında EndoVac sistem ve PUİ yönteminde daha başarılı bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this in vitro study was to evaluate the removal of dentin debris and smear layer from the root canal walls after use of different endodontic irrigaton methods and Er,Cr:YSGG laser irradiation using SEM. Sixty human canines extracted with orthodontic purposes were distributed into four experimental groups (n = 15) according to the final irrigation/agitation protocols after chemomechanical preparation. Conventional syringe irrigation with side-vented endodontic needle (group 1), passive ultrasonic irrigation (group 2), laser active irrigation with Er,Cr:YSGG laser irradiation (group 3) and apical negative pressure irrigation (EndoVac system) (group 4) were performed to the root canals for 6 min (3 min for active irrigation and additional 3 min for passive) totally. A combination of 2.5% NaOCl and 17% EDTA was used during final irrigation. The roots were split longitudinally and evaluated under SEM at x1000 to compare the amount of debris and smear layer scores in each third. Data were analyzed statistically by Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests (? = 0.05). According to the results, conventional syringe irrigation and Er,Cr:YSGG laser irradiation left significantly more debris (p < 0.05) inside the canals, while ultrasonic irrigation and EndoVac were the most effective methods (p < 0.05) for debris removal. Although none of the irrigation/agitation protocols completely removed the smear layer from the root canal walls, EndoVac system followed by ultrasonic irrigation was significantly more effective (p < 0.05). In conclusion, EndoVac system was found as a successful method for cleaning the root canal walls when compared with the other irrigation methods.