İç kök rezorpsiyonlu dişlerde kalsiyum hidroksitin rezorpsiyon kavitesinden farklı irrigan aktivasyon yöntemleri ile uzaklaştırılması
Removal of calcium hydroxide from simulated internal resorption cavities with different irrigation activation methods
- Tez No: 480881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER KUŞTARCI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: XP-endo Finisher, Endoactivator, PUİ, Cr:YSGG lazer, iç kök rezorpsiyonu, kalsiyum hidroksit, XP-Endo Finisher, EndoActivator, PUI, Cr: YSGG laser, internal root resorption, calcium hydroxide
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Ca(OH)2, İKR'nin tedavisinde en sık kullanılan kanal içi ilaçtır. Ancak kullanılan kök kanal patının dentin tübüllerine yeterince penetre olmasını engellediği ve apikal sızıntıya yol açabildiği için, Ca(OH)2'in kök kanal dolgusundan önce kanaldan tamamen uzaklaştırılması gerekmektedir. İKR gibi düzensiz kanal içi oluşumların varlığında Ca(OH)2'in geleneksel yöntemlerle uzaklaştırılması mümkün değildir. Bu çalışmada; bir kanal içi ilaç olan Ca(OH)2'in; XP, EA, PUİ, Er,Cr:YSGG lazer ile LAİ yöntemleri ile İKR'li kanallardan uzaklaştırılmasını değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, 75 adet çekilmiş tek köklü insan alt çene premolar dişi kullanıldı. Diş kök kanalları WaveOne Gold resiprokal hareketli eğe sistemi ile şekillendirildi. Sonrasında, separe yardımı ile ortadan ikiye ayrılan dişlerin apikal 1/3 bölgesinde İKR kaviteleri oluşturuldu. Dişler tekrar birleştirilerek silikon materyali yardımı ile Eppendorf tüplerine yerleştirildi ve kanallara enjekte edilebilir Ca(OH)2 gönderildi. Giriş kaviteleri kapatıldıktan sonra 1 hafta boyunca 37ºC'de %100 nemli ortamda saklandı. Ardından dişler 5 mL %2,5 NaOCl ve 5 mL %17 EDTA ile irrige edildi ve EA, PUİ, LAİ ve XP yardımı ile irrigan aktivasyonu uygulandı. İşlemler bittikten sonra dişler tekrar ayrıldı ve İKR kavitelerindeki artık Ca(OH)2 miktarı stereomikroskop ile değerlendirildi. Total alan ölçümünden Ca(OH)2 bulunan alan çıkarılarak temizlenme yüzdesi hesaplandı. Alan hesaplaması Image J programı ile yapıldı. Bulgular: Gİİ grubundaki rezorpsiyon kavitelerinde diğer gruplara göre anlamlı derecede daha fazla artık Ca(OH)2 kaldığı (P < 0,05), EA, PUİ, LAİ ve XP grupları arasında Ca(OH)2'i uzaklaştırma etkinliği açısından anlamlı bir fark bulunmadığı görüldü (P > 0,05). Sonuç: Tüm gruplarda İKR kavitelerinde Ca(OH)2 artıklarının kaldığı ve kullanılan aktivasyon yöntemlerinin Gİİ yöntemine göre üstün olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Ca(OH)2 has been established as the most frequently used intracanal medicament for internal resorption treatment. However, Ca(OH)2 has to be completely removed before the canal filling because any Ca(OH)2 residue on dentin walls can affect the dentinal bond strength and the penetration of sealers into the dentin tubules and cause to apical leakage. This study aimed to assess the effectiveness of XP, EA, Er, Cr: YSGG LAI, PUI techniques in removing calcium hydroxide from simulated internal resorpsion cavities. Method: Seventy five single-rooted mandibular premolar teeth were instrumented with WaveOne Gold reciprocal moving file system. The teeth were fixed in modified Eppendorf vials with silicone impression material and subsequently, teeth were split into two halves with a separator disc and internal resorption cavities were formed in the apical 1/3 region of the teeth. The teeth were reassembled, and Ca(OH)2 was delivered into the root canals with a lentulo file. The access cavities were sealed with a temporary filling material and teeth were stored at 37ºC and 100% humidity for 1 week. Then the specimens were irrigated with 5 mL %2,5 NaOCl and 5 mL %17 EDTA and the activation was performed to the teeth with EA, PUI, LAI and XP agitation methods. After the process has run out, the teeth were separated again and the presence of Ca(OH)2 in the internal root resorption cavities were assessed by stereomicroscopy. Area calculation was done with the Image J program. Results: Remnants of Ca(OH)2 in simulated internal root resorption cavities were found in all experimental groups. EA, PUI, LAI and XP were superior to CSI. There were no significant difference between these groups (P > 0,05). Conclusions: In all groups Ca(OH)2 residues remained in internal resorption cavities, Activation methods used, were found to be superior to conventional irrigation with needle.