Farklı irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin dentinden büyüme faktörleri ekspresyonu üzerine etkisi
Effect of different irrigant activation methods on the expression of growth factors released from dentin
- Tez No: 1015786
- Danışmanlar: PROF. DR. BULEM ÜREYEN KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cr:YSGG Lazer, Er:YAG Lazer, Rejeneratif Endodonti, Dentin Büyüme Faktörleri, İrrigasyon Aktivasyon, Cr:YSGG Laser, Er:YAG Laser, Regenerative Endodontic Procedures, Dentin-derived Growth Factors, Irrigation Activation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin dentin dokusundaki büyüme faktörleri ekspresyonuna etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 60 adet çekilmiş, tek köklü ve tek kanallı, anatomik varyasyon içermeyen insan premolar dişi kullanıldı. Tüm dişler dekorone edilerek 12 mm uzunluğunda standart kök segmentleri elde edildi. Rejeneratif endodontik prosedürler (REP'ler) için kritik apikal çap 1,0 mm olduğundan, standart kesik koni şekilli kanallar elde etmek için çalışma boyunda 100 numaralı K eğesine kadar el aletleri kullanılarak kök kanalları şekillendirildi. Kök segmentleri RET protokolü kapsamında 20 ml %1,5 NaOCl ile irrige edildi. Kökler, her grupta 10 örnek olacak şekilde, %17 EDTA solüsyonu ile gerçekleştirilen son irrigasyonun aktivasyon yöntemine göre rastgele altı çalışma grubuna ayrıldı (n=10): Konvansiyonel iğne irrigasyonu, pasif ultrasonik irrigasyon, Er:YAG lazer (Flat Sweeps 400/9 uç) ile aktivasyon, Er,Cr:YSGG lazer (MZ6 Zip uç) ile aktivasyon, Er,Cr:YSGG lazer (RFT2 uç) ile aktivasyon ve EDDY ile aktivasyon. İrrigasyonun ardından dentin dokusundaki TGF-β1, IGF-1, BMP-7 ve VEGF-A büyüme faktörlerine ilişkin düzeyler, ELISA yöntemi kullanılarak 4. saat, 24. saat ve 7. gün zaman noktalarında analiz edildi. Bulgular: Çalışmada, irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin dentinden eksprese edilen büyüme faktörleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar oluşturduğu belirlendi. TGF-β1 düzeyleri en yüksek konvansiyonel iğne irrigasyonu grubunda; BMP-7, IGF-1 ve VEGF-A düzeyleri ise en yüksek Er:YAG lazer grubunda saptandı. Zaman açısından değerlendirildiğinde, TGF-β1 ve BMP-7 düzeylerinin 24. saatte azaldığı, IGF-1 ve VEGF-A düzeylerinin ise en yüksek 4. saatte gözlendiği tespit edildi. Sonuç: İrrigasyon aktivasyon yöntemleri, dentinden eksprese edilen büyüme faktörlerini farklı biçimlerde etkilemiştir. Hiçbir yöntem tüm büyüme faktörleri açısından üstün bulunmamış; buna karşın konvansiyonel iğne irrigasyonu TGF-β1 açısından, Er:YAG lazer aktivasyonu ise BMP-7, IGF-1 ve VEGF-A açısından öne çıkmıştır. Bu bulgular, rejeneratif endodontik uygulamalarda irrigasyon yönteminin yalnızca antimikrobiyal etkinlik açısından değil, biyolojik etkiler açısından da dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of different irrigant activation methods on the expression levels of growth factors in dentin. Materials and Methods: In this study, 60 extracted human premolar teeth with a single root and a single canal, without anatomical variations, were used. All teeth were decoronated to obtain standardized root segments measuring 12 mm in length. Since the critical apical diameter for regenerative endodontic procedures (REPs) is 1.0 mm, the root canals were shaped using hand instruments up to a size 100 K-file at working length to create standardized truncated-cone–shaped canals. The root segments were irrigated with 20 mL of 1.5% NaOCl according to the RET protocol. The roots were randomly allocated into six experimental groups (n=10) based on the activation method used during the final irrigation with 17% EDTA solution: conventional needle irrigation, passive ultrasonic irrigation, activation with an Er:YAG laser (Flat Sweeps 400/9 tip), activation with an Er,Cr:YSGG laser (MZ6 Zip tip), activation with an Er,Cr:YSGG laser (RFT2 tip), and activation with EDDY. Following irrigation, the levels of the growth factors TGF-β1, IGF-1, BMP-7, and VEGF-A in dentin were analyzed at 4 hours, 24 hours, and 7 days using an ELISA method. Results: In this study, irrigation activation methods were found to produce statistically significant differences in the levels of growth factors released from dentin. TGF-β1 levels were highest in the conventional needle irrigation group, whereas BMP-7, IGF-1, and VEGF-A levels were highest in the Er:YAG laser group. In terms of time dependent evaluation, TGF-β1 and BMP-7 levels decreased at 24 hours, while IGF-1 and VEGF-A levels were highest at 4 hours. Conclusions: Irrigation activation methods affected the levels of growth factors released from dentin in different ways. No single method was superior for all growth factors; however, conventional needle irrigation was prominent for TGF-β1, whereas Er:YAG laser activation was more effective for BMP-7, IGF-1, and VEGF- A. These findings suggest that, in regenerative endodontic procedures, the choice of irrigation method should be carefully considered not only in terms of antimicrobial efficacy but also with respect to its biological effects.