Tılburg gebelikte distres ölçeğinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Validity and reliability study of the tilburg pregnancy distress scale
- Tez No: 341991
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Distres, depresyon, gebelik, geçerlilik ve güvenilirlik, ebelik, hemşirelik, Distress, depression, pregnancy, validity and reliability, midwifery, nursing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu araştırma, Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği?ni (Tilburg Pregnancy Distress Scale-TPDS) Türkçe?ye uyarlamak, geçerlilik ve güvenilirliğini test etmek amacıyla metodolojik olarak yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Kars ilinde 6 Aile Sağlığı Merkezi bölgesinde (Ortakapı ASM, Yusufpaşa ASM, Bülbül ASM, Şehitler ASM, Başbakanlık TOKİ ASM, Hafızpaşa ASM) 20 Şubat-10 Nisan 2013 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, ilgili aile sağlığı merkezlerine kayıtlı gebeler oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 275 gebe ile çalışılmıştır. Geçerlilik-güvenilirlik analizinde dil ve kapsam geçerliliği, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, cronbach alfa kat sayısı kullanılmıştır. Bulgular: Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği?nin çeviri-geri çevirisi yapılarak dil geçerliliği sağlanmış, daha sonra uzman önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Ölçek, ön uygulamanın ardından örneklem grubunu oluşturan gebelere uygulanmıştır. Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği?nin yapı geçerliliğini belirlemek için açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Ölçeğin açıklayıcı faktör analizi sonucunda 2 faktörlü bir yapı gösterdiği ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu saptanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise ölçeğin 2 faktörlü yapısının geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu bulunmuştur. İç tutarlılık analizlerinde, madde toplam puan korelasyonlarının yeterli olduğu ve ölçeğin toplam Cronbach alfa katsayısının 0.83, eş katılımı alt boyutu Cronbach alfa katsayısının 0.72, olumsuz duygulanım alt boyutu Cronbach alfa katsayısının 0.83 olduğu bulunmuştur. Ölçeğin kesme noktasının toplam puan için 28 olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, Türkçe?ye uyarlanan Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği?nin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was methodologically conducted to adapt the Tilburg Pregnancy Distress Scale into Turkish and test its validity and reliability. Material and Method: The study was conducted in 6 regions of Family Health Center in the province of Kars between 20 February 2013 and 10 April 2013. The population of the study consists of pregnant women who are registered to the related family health centers. No sample group was selected in the study and 275 pregnant women who met the study criteria and accepted to participate in the study constituted the sample group of the study. Validity and reliability analysis of the language and content validity, explanatory and confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha coefficient was used. Results: The language validity of the TPDS was provided with the translation-back translation and then the content validity was provided by making the required corrections in line with the expert recommendations. Following the pre-application, the scale was applied on the pregnant women who comprised the sample group. Explanatory factor analysis and confirmatory factors analysis were performed to determine the construct validity of the TPDS. As a result of the explanatory factor analysis, it was determined that the scale displayed a 2-factor structure and factor loads were within appropriate range. As a result of the confirmatory factor analysis, on the other hand, it was found out that the 2-factor structure of the scale was valid and its fit indexes were appropriate. As a result of the internal consistency analyses, it was determined that the total score correlations of items were sufficient; the total Cronbach?s alpha coefficient of the scale was 0.83, Cronbach?s alpha coefficient of the subscale of partner involvement was 0.72 and Cronbach?s alpha coefficient of the subscale of negative affect was 0.83. The cut point of the scale was specified as 28 for total score. Conclusion: As a consequence, the TPDS, which was adapted into Turkish, was determined to be a valid and reliable measurement instrument.