Gebe kadınlarda klamidya enfeksiyonu seroprevalansı
Seroprevalence of chlamydia infections in pregnant women
- Tez No: 341992
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Gebe, Immunoglobulin, Klamidya, Chlamydia, Immunoglobulin, Pregnant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç. Erzurum Özel Buhara Tıp Merkezine, gebelik esnasında kontrol amacıyla başvuran (Mart 2012- Eylül 2012) 500 kadından alınan vagen sürüntüsü ve kan örneklerinde antijen ve antikor araştırması yapıldı. Materyal ve Metot. Antijen araştırmak için, ticari olarak temin edilen monoklonal antikorla kaplı, immunokromatografik test kiti (Hexagon Chlamydia Rapid Test Kit Human Diagnostics, Almanya) kullanıldı. Antikor taraması ise Abbott?un Chlamydiazyme (EIA) kitleriyle yapıldı. Araştırmaya alınan 500 gebe kadın 20-24, 25-29, 30-34 ve 35 ve üstü yaşlar olmak üzere dört yaş grubunda toplandı. Toplam 500 örneğin 6?sında (%1.2) klamidya antijeni pozitif bulundu. 20-24 yaş grubu ile 25-29 yaş grubu kadının hiçbirisinde klamidya antijeni saptanamazken, 30-34 yaş grubu toplam 90 kadının 4 (%4.4) ve 35 ve üstü yaş grubu 60 kadının 2 (%3.3) sinde antijen pozitif olarak bulundu. Bulgular. Klamidya IgG antikoru, toplam 500 kadının 58 inde (%11.6) pozitif bulundu. Yaş gruplarından 20-24 gruptaki (toplam 140) hastanın 8?i (%5.7), 25-29 gruptaki (toplam 210) hastanın 14?ü (%6.7), 30-34 gruptaki (toplam 90) hastanın18?i (%20.0) ve 35 ve üstü yaş gruptaki (toplam 60) hastanın18?i (%30.0) IgG antikoru pozitif bulundu. Diğer taraftan 20-24 yaş arası kadınların 1 inde (%0.7) ve 35 ve üstü yaş arası kadınların 2 sinde (%3.3) klamidya IgM antikoru pozitif saptanırken diğer yaş grubu kadınlarda IgM tespit edilemedi. Toplam 500 kadından alınan kan örneklerinin 3 ünde (%0.6) IgM antikoru olumlu bulundu. Sonuç. Antijen ve antikor tarama sonuçları yurtiçi ve yurtdışı çalışma sonuçlarıyla kıyaslanarak tartışıldı. Klamidya antijen pozitifliği yukarı yaş grubu (36? 2) kadınlarda daha yüksek olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim. Antigen and antibody research was performed in vaginal swabs and blood samples taken from women who came to Özel Buhara Tıp Merkezi during their pregnancy period. (2012 March-September).2012 Material and Method. In order to research antigens, immunochromotographic test kit covered with monoclonal antibodies (Hexagon Chlamydia Rapid test Kit in Human Diagnostic. Germany) which was provided commercially was used. Antibody scan was performed with Abbotts Chlamiydiazyme Kit (EIA). Five hundred pregnant women involved in research were separated into four age groups as. 20-24, 25-29, 30-34 and over. In total, in six of 500 samples chlamydia antigens tests gave positive result (%1.2). In 20-24 and 25-29 age groups any of chlamydia antigens wasn?t determined. Antigen tests in four women (%4.4) of 30-34 age group including 90 women and two (%3.3) of 35and over age group including 60 women indicated positive result. Results. Chlamydia IgG antibody suggested positive result in totally 58 of 500 women (%11.6). IgG antibody was confirmed positively in 8 of 140 patients (%5.7), 14 of 210 patients (%6.6), 18 of 90 patient (20.0) and 18 of 60 patient (% 30.0) in age groups of 20-24, 25-29, 30-34 and 35 and over respectively. On the other hand Chlamydia IgM antibody was ascertained positively in one woman (%0.7) of 20-24 age group and two women (%3.3) of 35 and over age group. In other age groups IgM antibody wasn?t determined. Totally, in three (%0.6) of blood samples taken from 500 women showed positive result for IgM antibody. Conclusion. Outcomes of antigen and antibody scans were compared with national and international study results. Chlamydia antigen positivity was found high in old age (36? 2) women group.