Generalize agresif periodontitisli bireylerde düşük doz LASER uygulamasının ve/veya azitromisin tedavisinin diş eti oluğu sıvısı RANKL/OPG oranı ve IL-1α düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi
The analyis of the effects of low level LASER application and/or azithromycin treatment on the RANKL/OPG ratio and IL-1α levels in gingival crevicular fluid in individuals with generalized aggressive periodontitis
- Tez No: 342022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Agresif Periodontitis, Biyostimülasyon, Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavi, Düşük Doz Laser, Osteoimmunoloji, Aggressive periodontitis, Biostimulation, Low level LASER, Nonsurgical periodontal treatment, Osteoimmunology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı, generalize agresif periodontitisli (GAP) bireylerde tüm ağız kök yüzey düzleştirme (TAKYD) ile kombine uygulanan azitromisin (AZM) ve/veya düşük doz laser (DDL) tedavisinin dişeti oluğu sıvısı kemik rezorbsiyon parametrelerine olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 77 GAP'lı ve 20 periodontal olarak sağlıklı olmak üzere toplam 97 birey dahil edildi. GAP'lı bireyler sadece mekanik tedavi uygulanan TAKYD grubu ve mekanik tedaviye ilave AZM ve/veya DDL uygulanan gruplar [AZM, DDL ve AZM+DDL grupları] olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Klinik periodontal parametreler ve diş eti oluğu sıvısı (DOS) nükleer faktör kappa beta (NF-?B)'nın reseptör aktivatörü (RANK), onun ligandı RANKL, osteoprotegerin (OPG) ve interlökin (IL) -1? düzeyleri başlangıçta ve 3.ayda ölçüldü. Klinik parametrelerde başlangıç değerlerinde GAP grupları ile kontroller arasında istatistiksel olarak önemli bir fark saptanmaz iken, 3.ayda genel olarak tedavi gruplarındaki en düşük değerler antibiyotik gruplarında [AZM ve AZM+DDL] gözlendi. Osteoimmünolojik parametreler başlangıç değerlerinde GAP grupları ile kontroller arasında istatistiksel olarak önemli bir fark göstermedi (RANKL total hariç). Bununla birlikte; 3.ayda genel olarak tedavi gruplarındaki en yüksek RANKL ve OPG konsantrasyon ve total değerleri laser [DDL ve AZM+DDL] ve antibiyotik gruplarında, en yüksek RANKL/OPG oranı ve en düşük IL-1? konsantrasyon ve total düzeyleri DDL grubunda gözlendi. Tüm klinik parametreler, osteoimmünolojik parametreler ve DOS hacmi arasında istatistiksel olarak önemli pozitif ve negatif yönde ilişkiler gözlendi. GAP'ın tedavisinde ilave DDL uygulanımı RANKL düzeylerini arttırırken, IL-1?düzeylerini azaltmakta, ilave AZM kullanımı OPG düzeylerini arttırmaktadır. Bunun yanısıra; GAP'de TAKYD ile kombine AZM+DDL tedavisi, ilave klinik ve immünolojik yararlılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect of low level LASER application and/or azithromycin therapy in combination with full mouth scaling and root planning (FMSRP) on bone resorption parameters gingival crevicular fluid (GCF) in individuals with generalized aggressive periodontitis. Seventy seven patients with generalizedaggressive periodontitis and 20 periodontally healthy individuals were included in the study. Patients with periodontitis were divided into 4 groups; the FMSRP group which received only FMSRP therapy and the AZM, DDL, AZM+DDL Groups which received combined low level LASER application and/or azythromycin therapy together with FMSRP. Clinical periodontal parameters and receptor activator of nücleer factor kappa beta (NF-?B); (RANK), its ligand RANKL, osteoprotegerin (OPG) and interleukin (IL)-1? levels in gingival crevicular fluid were measured at the beginning and third month of the therapy. Although no significant differences were found in clinical parameters at the baseline between the generalized aggressive periodontitis groups and control group (p>0.05), in general the lowest values were observed in antibiotic groups at the third month. No significant differences were found in osteoimmunological parameters at the baseline between the generalized aggressive periodontitis groups and control group (except RANKL total) (p>0.05). However highest RANKL and OPG concentration and total values in LASER [DDL and AZM+DDL] and Antibiotic groups; highest RANKL/OPG ratio and lowest IL-1? concentration and total values in DDL group were observed at third month. Significant positive and negative corelations between all clinic parameters and osteoimmunologic parameters, GCF volume were observed. Additionally application of DDL in the treatment of GAP increases the RANKL levels while reduces IL-1?; use of AZM increases OPG levels. Also, LASER application and azithromycin therapy in combination FMSRP shows that additional clinical and immunological beneficial efficacy.