Tek taraflı displastik, hipoplastik, agenetik ve atrofik böbrek hastalığı olan çocuklarda hipertansiyonun yaşam içi kan basıncı izlemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of hyperttension in children with unilateral dysplastic, hipoplasic, agenetic and atrophic kidney diseases by ambulatuar blood pressure monitoring
  1. Tez No: 342039
  2. Yazar: ÖZLEM AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ TABEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Agenetik, atrofik, displastik, hipertansiyon, hipoplastik, tek böbrek, YİKBİ
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada displastik/agenezik veya atrofik böbreğe sahip çocuklarda YİKBİ ile hipertansiyonun erken tanınması, gerekli önlemlerin alınması ve tedavilerin başlanması sayesinde ileride doğacak ciddi sorunlardan korunulmasına katkı sağlamak amaçlandı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada; İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefroloji Bilim Dalında 1995-2013 yılları arasında takip edilen 9 MKDB?li, 25 URA?lı, 10 atrofik böbrekli ve 5 nefrektomili olup, yaşları 5-18 arasında değişen toplam 49 hasta grubu ve bu gruba yaş, cins, kilo ve boy olarak benzer olup yaşları 6-16 arasında değişen böbrekle ilgili hastalığı olmayan ve hipertansiyon semptomları bulunmayan 30 kontrol grubu seçildi. Her iki grubun da yaş, cins, kilo, boy, BMI?leri kaydedildi. Poliklinikte takipli olan hasta grubunun dosyaları retrospektif olarak incelendi. Gerekli laboratuar verileri ve radyolojik sonuçları kaydedildi. Eksik labaratuar verileri ve radyolojik görüntülemeler yapılarak kaydedildi. Kontrol grubunda yer alan çocuklardan kan, idrar ya da radyolojik görüntüleme istenmedi. Her iki grubun poliklinik şartlarında ölçülen KB değerleri ve YİKBİ ile ölçülen KB değerleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz SPSS (Statististical Program in Social Sciences) 17.0 yazılım programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hasta grubundaki kız sayısı 22 (%44,9) erkek sayısı 27 (%55,1) ,kontrol grubunda ise kız sayısı 15 (%50), erkek sayısı ise 15 (%50) idi. YİKBİ?ye göre MKDB?li toplam 9 hastanın 5?inde (%55,5), RA?li hastaların 25`inin 10?unda (%40) , atrofik böbrekli hastaların 10?unun 4?ünde (%40) ve nefrektomili toplam 5 hastanın 2?sinde (%40) hipertansiyon saptandı. Gruplar kendi içlerinde karşılaştırıldı. MKDB?li grubun gece SKB yükü ve 24 saat boyunca ölçülen DKB yükü kontrol grubundan yüksek çıkmıştır. RA?li hastaların gece SKB yükü kontrol grubundan yüksek çıkmıştır. Atrofik/hipoplazik böbrekli hastaların 24 saat boyunca ölçülen DKB yükü kontrol grubundan yüksek çıkmıştır. YİKBİ sonuçlarına göre hasta grubunda maskeli hipertansiyon, kontrol grubunda ise beyaz önlük hipertansiyonu olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmamızda displastik/agenezik veya atrofik böbreğe sahip çocuklarda hipertansiyon sıklığı yüksek bulunmuş olup, gerek hipertansiyonun erken dönemde belirlenip önlem alınması adına gerekse de maskeli hipertansiyon ve beyaz önlük hipertansiyonun tespit edilmesinde YİKBİ?nin önemini bir defa daha göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In this study, it is aimed to diagnose hypertension at children with displastic/agenetic or atrophic kidneys by ambulatuar blood pressure monitor in the early period and take preventive measures, help to protect against severe problems that would arise in the future by starting early treatment. MATERIAL AND METHOD: The study was performed in pediatric nephrology department of İnönü University Medical Faculty between 1995-2013. Totally 49 patients (9 patients with MCDK, 25 with URA, 10 with atrophic kidney, 5 with nephrectomy) at the range of 5-18 ages who have been followed between the years of 1995-2013 and age, sex, weight and heigt matched 30 healthy children between 6-16 ages were included in to the study. Data of age, sex, weight-height measures and BMI were recorded in both groups. Data (files) of the patients were investigated retrospectively. Laboratory parameters and results of radiologic images were recorded. Any blood and urine samples or radiologic images did not taken from children in control group. Blood pressures values those measured with ABPM or manuel manner were assessed and compared. The statistical analysis was made with SPSS 17.0. RESULTS: 22 of the patients were female and 27 of them were male while 15 were female and 15 were male in control group. According to ABPM measures hypertension was detected in 9 of 5 patients with MCDK, 10 of 25 patients with RA, 4 of 10 patients with atrophic kidney and 2 of 5 patients with nephrectomy. Both groups were compared with each other. Sistolic blood pressure values of the patients in MCDK group at nigt and diastolic blood presure values all over 24 hours were higher than conrol group. Sistolic blood pressure values of the patients in RA group at nigt were higher than kontrol group. Diastolic blood presure values all over 24 hours were higher in patients with atrophic and hipoplastic kidney disease than control group. According to measures of ABPM; it is resulted(recorded) that masked hypertension was more common in patient group whether white coat hypertension was more common in control group. CONCLUSION: Incidence of hypertension was statistically higher in patients with dysplastic/agenetic or atrophic kidney diseases. We showed once again that ABPM is effective to detect hypertension in early period to take preventive measures and also to detect masked and white coat hypertension. KEY WORDS: ABPM, agenetic, atrophic, hypertension, hypoplasic, dysplastic, solitary kidney.