Romanya'da Türkçe öğretimi
Teaching Turkish language in Romania
  1. Tez No: 342119
  2. Yazar: CRISTINA ANAMARIA STEFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romanya, Türkçe öğretimi, ana dili, yabancı dil, öğretim kurumları, dil öğretimi, anket, Romania, teaching Turkish, mother tongue, foreign language, educational institutions, teaching language, survey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, Romanya?daki Türk azınlığının tarihini tanıtıp ana dil ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin izlediği yolu sunmaktadır. Bu açıdan, geçmişten bugüne kadar, farklı uluslararası etkileşim ve siyasi bağlamda, ana dili ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminin gelişimi izlenmiştir. Bunun için ilk önce Türk azınlığın özellikleri ve tarihi sunularak Romanya?da Türkçe öğretiminin üzerine etkisi açıklanmıştır. Romanya?da Türkçe öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikleri öğrenmek amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. İncelemenin somut bir temelde ilerlemesi için Romen Milli İstatistik Enstitüsü, Orta, Doğu ve Güney- Doğu Avrupa Etnik İlişkiler Bölgesel Merkezi, Romanya Eğitim Araştırma ve Gençlik Bakanlığı tarafından yayınlanan son bilgiler kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularından, Romanya?da Osmanlı İmparatorluğu?ndan bugüne kadar neredeyse aralıksız olarak Türkçe öğretiminin devam ettiği sonucu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to introduce the history of the Turkish minority in Romania and to present the evolution of Turkish Language Education taught as a foreign language as well as a mother tongue. In this context, the evolution of Taching Turkish as a foreign language and as a mother tongue had been examined from the past until recently under different international interactions and political backgrounds. By firstly presenting the characteristics and the history of the Turkish minority, the influence of it upon the Teaching Turkish process in Romania had been explained. A survey was made in order to find out what are the methods and techniques used while teaching Turkish in Romania. In order to make the research go forward on a reliable basis, information given by national institutions had been used. These institutions include The Romanian Institute of Statistics Regional Center of Ethnic Relations in Middle, East and South East Europe, Romanian Ministry of Education, Research and Youth. From the results of this study it is concluded that from the time of The Othoman Empire until nowadays Turkish education has been almost continuously provided in Romania.