The effect of leader-member exchange on job embeddedness: The role of psychological contract: A case study of white-collar employees
Lider-üye etkileşiminin işe gömülmüşlük üzerindeki etkisi: Psikolojik sözleşmenin rolü
- Tez No: 760785
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYDIN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Değişimi, İşe Gömülmüşlük, Psikolojik Sözleşme, Beyaz Yakalı Çalışanlar, Leader Member-Exchange, Job Embeddedness, Psychological Contract, White Collar Employees
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, örgütler için önemli kavramlardan olan işe gömülmüşlük üzerine odaklanarak lider üye değişimi ve psikolojik sözleşme kavramlarının işe gömülmüşlük üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu bağlamda ilk olarak, araştırmada kullanılan kavramlar açıklanmış ve değişkenler üzerine derinlemesine bir literatür taraması yapılmıştır. Değişkenlerin teorik olarak tartışılmasının ardından bu kavramların örgütler için önemi tartışılmış ve aralarındaki ilişkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Nicel bir araştırmaya dayanan bu çalışmada, söz konusu değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amacıyla, araştırma verilerinin toplanması aşamadında demografik değişkenlerin yanı sıra üç farklı ölçme aracından faydalanılmıştır. Bu kapsamda, Lider-Üye Değişimi LMX-7 Ölçeği, İşe Gömülmüşlük Ölçeği ve Psikolojik Sözleşme Ölçeği aracılığıyla veriler öz-değerlendirme tekniği kullanılarak elde edilimiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde hizmet sektöründe çalışan beyaz yakalı bireyler oluşturmaktadır. Toplam 301 katılımcıya uygulanan anket sonucu elde edilen veriler, sosyal bilimlerde araştırmalar için kullanılan bir istatistik paketi olan SPSS program (version 21) ile analiz edilmiştir. İlk olarak ölçeklerin yapı geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş ve ardından hipotez testlerine geçilmiştir. Hipotezlerin test edilmesinde benimsenen regresyon ve moderatör analizleri sonucunda değişkenler arasındaki ilişkiler açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ilk olarak, lider-üye etkileşimi ile işe gömülmüşlük derecesi arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır (β-değeri .702, R2= .787, P değeri .000). Bu ilişki, lider- üye değişiminin işe gömülmüşlük üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Lider üye değişimlerinin, tüm alt değişkenlerin istatistiksel anlamlılığıyla kanıtlandığı gibi, topluma uyum üzerinde önemli bir etkisi vardır (β-değeri .774, R2= .733, P-değeri .000). Dahası, lider-üye değişimi, organizasyona uyumu üzerinde büyük bir etkiye sahiptir (β-değeri .678, R2= .682, P-değeri .000). Ayrıca, lider- üye değişiminin toplumsal fedakarlığı önemli ölçüde etkilediği (β- değeri .673, R2= .634, P değeri .000) ve son olarak, lider- üye değişiminin örgütsel fedakarlık düzeyini de önemli ölçüde etkilediği (β- değeri, .685, R2= .727, P-değeri .000) görülmüştür. Çalışmanın sonuçları, lider-üye etkileşiminin işe gömülmüşlük üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, liderler ve astları arasındaki etkileşimi artırmanın işe gömülmüşlük üzerinde bir etkisi olduğunu göstermektedir. Son olarak, araştırmada uygulanan moderator analizi, psikolojik sözleşmenin, lider üye değişimi ile işe gömülmüşlük arasındaki bağlantı üzerinde düzenleyici bir etkiye sahip olduğunu doğrulamaktadır. Ancak söz konusu etkileşimin değeri psikolojik sözleşmenin düşük düzeyde düzenleyici etkisinin olduğu yönündedir. Böylece, araştırmanın bulguları değerlendirilmiş ve uygulanan istatistiksel analizler ışığında araştırmanın hipotezlerinin de desteklendiği görülmüştür. Bu nedenle çalışma, literatürde önemli bir yere sahip olan lider-üye değişiminin işe gömülmüşlük üzerindeki etkisini açıklamaktadır. Ayrıca psikolojik sözleşmenin bu ilişkideki rolü de moderatör değişkenlerin değişkenler arasındaki ilişkiyi açıklamada etkili olabileceğini doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant ideas for organizations is job embeddedness, which was examined in this study by focusing on the influence of leader-member exchange and psychological contracts. In this context, firstly, the concepts used in the research were explained and an in-depth literature review was conducted on the variables. Organizations' importance was discussed and relationships between variables explained after the theoretical study of the variables. This study, which is quantitative in nature, utilized not just demographic information but also three different measurement methods to determine the correlations between these variables during the research data collection process. In this context, data were obtained using the self-reporting technique through the Leader-Member Exchange LMX-7 Scale, the Work Embedded Scale and the Psychological Contract Scale. White-collar workers in Istanbul's service industry make up the study's sample. There were 301 participants in all who completed the survey, and the results were analyzed using SPSS (version 21), a statistical software for social science research. First, the construct validity and reliability of the scales were tested, and then hypothesis tests were started. As a result of the regression and moderator analyzes adopted in testing the hypotheses, the relationships between the variables were explained. According to the results of the research, firstly, there is a strong relationship between leader-member exchange and the degree of job embeddedness (β-value .702, R2= .787, P-value .000). This relationship shows that leader-member exchange has a significant impact on job embeddedness. In testing the sub-hypotheses, leader member exchange have a significant effect on fit to community, as evidenced by the statistical significance of all sub-variables (β-value .774, R2= .733, P-value .000). Moreover, leader-member exchange have a significant impact on the organization to fit (β-value .678, R2= .682 P-value .000). In addition, leader-member exchange has a deep impact on community-related sacrifice (β- value .673, R2= .634, P value ,000). In addition, leader-member exchange is found to significantly affect organization related sacrifice (β- value .685, R2= .727, P-value 0.000). The results of the study reveal that leader-member exchange has an important impact on job embeddedness. The findings show that increasing exchange between leaders and their subordinates has a positive effect on job embeddedness Finally, the moderator analysis applied in the research found that the psychological contract had a moderating effect on the link between leader member change and job embeddedness. However, the value of this interaction is that the psychological contract has a low level of moderator effect. Thus, the findings of the research were evaluated, and it was seen that the hypotheses of the research were also supported in the light of the statistical analyzes applied. For this reason, the study explains the effect of leader-member exchange, which has an important place in the literature, on job embeddedness. In addition, the role of psychological contract in this relationship confirms that moderator variables can be effective in explaining such a relationship between variables.