İstanbul İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin stratejik planlarındaki misyon ve vizyon ifadelerinin içerik analizi
Istanbul district education directorates of strategic plans, mission and enrichment content analysis
- Tez No: 342375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYKUT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Misyon, vizyon, stratejik yönetim, Mission, vision, strategic management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı, İstanbul İlinde bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin stratejik planlarında yer alan misyon ve vizyon ifadelerinde hangi mesajların daha çok vurgulandığını analiz etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde, araştırmanın amacı, önemi ve yöntemi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, strateji, stratejik yönetim kavramı, stratejik planlama süreci ile ilgili kavramlar ve eğitim alanında stratejik planlama sürecinin nasıl olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, vizyon ve misyonun stratejik planlamadaki önemi vurgulanmıştır. Eğitim alanında vizyonun ve misyonun önemine de yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, Türkiye? deki milli eğitim sisteminden ve İstanbul Milli Eğitim teşkilatından bahsedilmiştir. Ayrıca, kamu yönetimindeki yeni yaklaşımlardan ve yasal düzenlemelerin getirdiği sorumlulukların neler olduğu bilgisi verilmiştir. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun milli eğitim uygulamalarına yansımaları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise, araştırma için kullanılan yöntem hakkında bilgilere değinilmiştir. İstanbul İlindeki, stratejik planlarına ulaşabildiğimiz 37 İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün misyon ve vizyon ifadeleri üzerinde, sosyal bilimlerde sıkça kullanılan içerik analizi yöntemi ile çözümleme yapılmıştır. Misyon ifadeleri için ana temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Vizyon ifadeleri için de belirgin 14 adet tema oluşturulmuş, çözümleme sonucu elde edilen bilgiler frekanslar ve yüzdelik dilimler halinde tablolara kaydedilmiştir. Çalışma sonucunda, ele alınan İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin stratejik planlarında yer alan misyon ifadelerinde en sıklıkla karşılaşılan temanın ?Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge, plan, program, teamüller ve emirlerle kendilerine verilen görevleri yapmak? teması olduğu görülmüştür. Vizyon ifadeleri içinde en sık görülen temanın ise ?En başarılı kurum olmak? teması olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze which messages are highlighted more on mission and visions of strategic plans of district directorates of national education in İstanbul. The first part of the study includes information about the purpose, importance and the method of the research. The second part gives information about the strategy, the concept of strategic management, related topics to strategic planning process and how the strategic planning process has been elaborated in the area of education. In the third part of the study, the importance of missions and visions has been emphasized. Additionally the importance of vision and mission statements in the field of education is also presented. The fourth part of the study comprised of the National education system in Turkey and Istanbul National Education Organization. Hence, it provides information about the new approaches to public administration and the responsibilities dictated by legal regulations. It also contains information about the impacts of national education practices of law no. 5018 on ?Public Financial Management and Control?. Finally, in the fifth part of the study, the method used for the research has been discussed. A content analysis method, commonly used in the social sciences, has been implied to the strategic plans of the mission and vision statements of 37 District Directorates of Education. The main themes and sub-themes were created for mission statements. Prominent themes (14 in total) have been created for the vision statements, and descriptive data has been presented in tables. Finally in the result section, the mission statements of strategic plans of the District Directorates of Education have been discussed critically; the most common theme in the mission statements is ?Doing the tasks assigned to them by Laws, statutes, regulations, directives, circulars, plans, programs, conventions and instructions“. The most common theme in the statements of vision is found as ”to be the most successful institutions".