Doğuş koleksiyonu'nun incelenmesi koruma ve sergileme yöntemleri
Analyzing of dogus collection methods of protection and exhibition
  1. Tez No: 342376
  2. Yazar: AYŞE GAMZE ÖNGEN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM RUHSAR TEMİR GÖKÇELİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Müzecilik, Sanat Tarihi, Clothing Industry, Museology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Dönemi, Cumhuriyet Dönemi, Sosyal Hayat, Kadın Giyimi, Erkek Giyim, Modernleşme, Batılılaşma, Konservasyon, Sergileme, Depolama, Ottoman Empire, the Republic Period, Social Life, Women's Clothing, Men's Clothing, Modernization, Westernization, Conservation, Exhibition, Storage
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 712
Özet
Türkiye'de yaşanan modernite projeleri farklı boyutlarda değişim göstermiştir. XIX. yüzyılın ortalarından itibaren gerçekleşmeye başlayan değişimin kökleri Tanzimat öncesinde Batı ile olan etkileşimlere kadar uzanmaktadır. Ancak Batılılaşma projesi olarak düşünülen yenilik hareketinin uygulanması, geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi yönündeki radikal değişim, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla gerçekleşecektir. XX. Yüzyıla ait kadın-erkek giysi koleksiyonunda yer alan eserlerin bir kısmı üzerinden giysi modasındaki tarihsel değişim süreci, araştırılarak, görsel verilerle desteklenerek incelenmesi hedeflenmiştir. Türk giysi tarihinin önemli bir dönemine yansıtan bu eserlerin sosyal sorumluluk çerçevesinde korunması hedeflenerek gelecek kuşaklara ulaşması amaçlanmıştır. Bu bağlamla yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda, eserlere çağdaş konservasyon yöntemleri ile korunarak saklanması ve sergilenmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Projects of modernity in Turkey have varied at the different sizes. The roots of the change beginning to occur since the middle of XIX. Century, until the interactions with the West has extended before the Tanzimat. However; the radical change on the improvement, implementation and application of the reform movement, which it considered as a project of Westernization, realized with the establishment of the Republic of Turkey. It was aimed to be examined by investigating and by supporting visual data the process of historical change in the clothes fashion over the apart of Works in the collection in the women and men's clothes collection belonging to XX. Century. It was aimed to to reach the next generation by targeting to protection of these works within the framework of social responsibility which a significant period of the history of the Turkish clothing reflect. In this context, as a result of research and studies are made recommendations to exhibit and to storage by protecting with the contemporary conservation methods.