Bilimsel biyolojik illüstrasyonların grafik değerlendirmeleri
Graphical evaluations of scientific biological illustrations
- Tez No: 342388
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Bilimsel İllüstrasyon, Flora, Fauna, Illustration, Scientific Biological Illustration, Flora, Fauna
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bilimsel illüstrasyonun amacı; yok olma tehdidi ile karşı karşıya olan canlıların illüstrasyonlar aracılığıyla, canlı ya da kurutulmuş, dondurulmuş örnekleri kullanılarak bilimsel kriterlere uygun olarak yapılan çalışmalar, sonraki araştırmalara kaynak teşkil edebilmesi açısından büyük önem taşır. İllüstrasyon, konu ile ilgili duyguları ve yorumları fotoğrafla sağlanamayacak ayrıntı düzeyini bu yöntemle ifade edebilir ve görsel olarak daha etkilidir. Bu şekilde disiplinli çalışmanın estetik olarak ortaya çıkması daha büyük kitlelere ulaşmak açısından da önemlidir. Oluşan bu ilgi, flora ve faunayı bilen insan sayısının artmasını ve sadece bilim adamları değil, genel olarak insanların da aktif bir şekilde bu canlılarla ilgilenmesini sağlayabilir. Bilimsel biyolojik illüstrasyonlar, resmi yapılacak olan canlının basit yapı ve şekillerini inceleyerek, bire bir çizim yapabilmek için gerekli teknikleri öğretilip, onların bilimsel kriterlere göre resmedilmesini sağlarken, yapıyı görüp algılama, açıyı doğru bir şekilde ölçeklendirerek çizim yapma, ışık-gölge kullanımını kavrama yeteneklerini geliştirmeyi amaçlar. Bu tez çalışmasında illüstrasyonun, özellikle bilimsel illüstrasyonun, canlılarla ilgili bilgilerden ve resimlerden oluşan rehber kaynaklar olmadan, bu canlıları teşhis edebilmenin ve bu faaliyetleri gerçekleştirmenin mümkün olmadığı vurgulanmıştır. Bilimsel illüstrasyonun bütün dalları kısaca açıklanmış ve bilimsel botanik illüstrasyonu açıklayıcı görsellerle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the scientific biological illustration is very important in the sense of being a source for the following researches by using the illustrations, which are drawn from alive or frozen samples or herbarium in accordance with the scientific criteria, representing living beings in danger of extinction. Illustration expresses feelings and interpretations about the subject in a more detailed way by this method which cannot be provided by photography and it is also visually more effective. Working in this kind of scientific discipline which forms aesthetical illustrations is also crucial to reach the large masses. That trend increases the number of people who know about flora and fauna and provides to attract the interest of not only the scientists but also other people in general. Scientific biological illustration provides the portraying of the creatures according to scientific criteria by teaching the examination of the simple structure and shape of the creature to be pictured and the techniques needed to one-to-one drawing and aims to improve the ability of the perception of the structure, drawing by scaling the angle properly and the use of light and shade. In this thesis, it is emphasized that it is impossible to identify living organisms and to perform scientific activities without the scientific biological illustration sources of information and pictures of those organisms. All the branches of scientific illustration are explained briefly and they are exemplified by visuals defining scientific botany illustration.