Vergi sistemi ve kamu sabit sermaye yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi üzerine bir uygulama
An application on the effects of taxes and public fixed investments on economic growth
  1. Tez No: 342391
  2. Yazar: ELÇİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİMAH YUSUFİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: ekonomik büyüme, vergi sistemi, kamu sabit sermaye yatırımları, Tax, Economic Growth, Fixed Capital Investments
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Vergi ile finanse edilen kamu harcamaları ve kamu yatırımlarının ekonomik büyümeye etkisi büyüktür. Vergi, insanlık tarihi boyunca devletin en eski ve en köklü gelir kaynaklarından biri olmakla birlikte zamanla büyük değişiklikler geçirmiştir. Tarih boyunca toplumların yaşadığı siyasi rejimlere, iktisadi yapılara ve hukuksal sistemlere göre değişiklik göstermiş ve devletin en önemli kamu finansman kaynaklarından biri olmuştur. Yatırımların desteklenmesi, ekonomik büyüme ve istikrarın sağlanması vergilerin önemli hedeflerinden bazılarıdır. Vergiler yoluyla devlet, sosyal adalet, ekonomik büyüme ve yatırımlar gibi önemli fonksiyonlarını yürütebilmektedir. Devletin yapacağı harcamaları ve yatırımları karşılamak için toplanan vergiler gelir, harcama ve servet üzerinden alınmaktadır. Ülkelerin gelişmesi, yapılan yatırımlara bağlıdır. Eğitim, sağlık, enerji, ulaştırma hizmetlerinin etkin şekilde sunulması, ekonomik büyümenin sağlanması için gerekli şartların yerine getirilmesi kamu yatırımlarına bağlıdır. Kamu yatırımları içinde sabit sermaye yatırımları büyük önem taşımaktadır. Vergilerle finanse edilen sabit sermaye yatırımları mal ve hizmet üretimine yönelik, sermayenin artırımında gereken hedeflere ulaşılması için devletlerin ekonomi politikalarının temel unsurlarından biri durumundadır. Yapılan regresyon çalışmasında GSYH?nın yıllık büyüme oranına vergilerin herhangi etkisi olduğu gözlemlenmemiştir. GSYH?nın büyüme oranını harcamaların etkisi negatif olarak gözlemlenmiştir. Brüt ulusal harcamalar ve brüt sabit sermaye yapılanması GSYH büyüme oranını pozitif yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Tax-financed public spending and public investments have a significant impact on economic growth. Taxes which are the oldest source of expenses for hundreds of years have changed recent years according to the economic structures, politic regimes and legal systems of societies. Throughout the world?s economic history it became one of the most important sources of public financing. Rise of investments, economic growth and stability are some of the key objectives of taxes. The governments are able to conduct some important functions such as social justice, economic growth and investment via taxes. Taxes which are collected for governments expenditures and investment policies can be classified as income taxes, expenditure taxes and wealth taxes. A country?s development stage depends on the public and private investments of that country. Public investments provide efficient services in education, health, power and transportation sectors and also affect economic growth. The fixed capital investments have a great importance in public investments. Public fixed capital investments financed by the taxes may be used for the public goods and services. Thus they may be defined as they are the basic public economy?s policy tools. In a regression analysis, it is not observed the effect of taxes on GDP growth. According to results of the analysis are; annual have negative effect on GDP growth and gross national expenses and gross fixed capital structure have a positive effect on annual GDP growth rote.