Kadın ve aile sağlığı merkezi'ne başvuran evli kadınların anksiyete düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The examination of levels of anxiety of the married women attending to women and family health center in terms of several variables
- Tez No: 342423
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Şiddet, Cinsel Problemler, İletişim Problemleri, Sadakatsizlik, Kadın ve Aile Sağlığı, Anxiety, Violence, Sexual Problems, Communication Problems, Cheating, Women and Family Health
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Anksiyete değişen ve gittikçe karmaşıklaşan yaşam koşullarına ayak uydurmaya çalışan günümüz insanının en büyük problemlerinden biri olarak tarif edilebilir.Yürütülen bu çalışmada, İstanbul ilinde yer alan, kanser tarama hizmetlerinin yanı sıra psikolojik danışmanlık hizmetleri de veren Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran evli kadınların anksiyete düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla elde edilen verilerin frekans yüzde dağılımları incelenmiş, ki-kare testi uygulanmış ve Spearman Sıra Farkları Korelâsyon Katsayıları hesaplanmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen veriler, Durumluk ve Sürekli Anksiyete arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.Kadınların eğitim durumları, eşlerinin yaşı, eşlerinin kendilerine âşık olup olmadığına dair düşünceleri, eşlerinin kendilerini sevip sevmediğine dair düşünceleri, şiddet ve cinsel problemler ile Durumluk ve Sürekli Anksiyete düzeyleri arasında anlamlılık tespit edilmiştir.Kadınların kardeş sayıları, doğum sıraları, eşlerine âşık olup olmadıkları, eşlerini sevip sevmedikleri ve evliliği bitirme düşüncesi olup olmadığı ile Durumluk Anksiyete düzeyleri arasında anlamlılık bulgulanmıştır.Bununla birlikte psikolojik danışmanlık hizmeti, kadınların yaşı, kadınların çalışma durumları, eşin evlilik sayısı, aldatılmaya dair varsayımları ve iletişim problemleri ile Sürekli Anksiyete düzeyleri arasında anlamlılık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Anxiety can be defined as one of the biggest problems of modern individual who tries to keep pace with the changing and increasingly complex conditions of life.This study was undertaken in order to examine the anxiety levels of married women attending Women and Family Health Centers in Istanbul which provide cancer screening services as well as psychological counselling services in terms of several variables. For this purpose, the frequency distributions of the data obtained were examined, chi-square test was applied and Spearman?s Rank Correlation Coefficients were calculated.The data obtained in this study indicated a positive significant relationship between State and Trait Anxiety.Significance (significant relation) was determined between the level of State and Trait Anxiety and women?s educational status, spouse?s age, their thoughts about whether or not their husbands are in love with them, their thoughts about whether or not their husbands love them, violence and sexual problems.A significant relation was found between State Anxiety levels and the number of women?s brother and sister, order of birth, whether or not they are in love with their spouses, whether or not they love their spouses and whether or not there is an idea of finishing marriage.Additionally, a significant relation was found between Trait Anxiety Levels and psychological counselling services, women's age, employment status of women, the number of marriage of partner, assumptions about adultery and communication problems.