Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları ve başarı amaç yönelimlerinin akademik başarı ile ilişkisinin incelenmesi
Examination of relationship of college students learning approaches and achievement goal orientations with academic achievement
- Tez No: 342462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMAY ÇOKLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme yaklaşımları, başarı amaç yönelimleri, akademik başarı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin öğrenme yaklaşımları ve başarı amaç yönelimlerinin akademik başarıları ile ilişkisi incelenmiştir. Korelasyonel bir araştırma olan bu çalışmada, sınavla ve sınavsız öğrenci alan ortaöğretim okullarındaki öğrencilerin öğrenme yaklaşımları, başarı amaç yönelimleri, SBS puanları ve bazı sosyo-demografik özelliklerinin akademik başarıları ile ilişkileri incelenmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda belirlenen sorulara yanıt aramak amacıyla, Çorum ili merkezinde bulunan sınavla öğrenci alan üç okul ve sınavsız öğrenci alan üç okul olmak üzere toplam altı okul araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırma grubunu bu okulların 10.sınıflarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrencilere Bireysel Başarı Amaç Yönelim Ölçeği ve Öğrenme Yaklaşımları Envanteri uygulanmıştır. Araştırmada verilerin analizi kay-kare testi ve korelasyon analizi kullanılarak yapılmıştır. Veriler SPSS 18.0 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin öğrenme yaklaşımları ve başarı amaç yönelimlerinin öğrenim gördükleri okula, okul türüne ve cinsiyete göre farklılaştığı bulunmuştur. Öğrencilerin benimsedikleri başarı amaç yönelimlerinin anne ve babalarının eğitim durumuna göre farklılaştığı, ancak öğrencilerin benimsedikleri öğrenme yaklaşımlarının anne ve babalarının eğitim durumuna göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Ayrıca sınavla öğrenci alan okullardaki öğrencilerin SBS puanlarının, ilköğretim diploma not ortalamalarının, derin yaklaşım puanlarının ve öğrenme amaç yönelim puanlarının akademik başarıları ile manidar orta düzeyde pozitif ilişki gösterdiği; sınavsız öğrenci alan okullardaki öğrencilerin ise SBS puanlarının ve ilköğretim diploma not ortalamalarının akademik başarıları ile manidar orta düzeyde pozitif ilişki gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship of college students? learning approaches and achievement goal orientations with their academic achievements are examined. This is a correlational research in which relationships between college students? learning approaches, achievement goal orientations, placement test (SBS) scores and socio-economic attributes with academic achievement are examined. To look for answers to the questions being determined in accordance with research purpose six schools - the three of them admit students by examination and the three of them admit students without any examination - in the center of Çorum were included to the research. Research group consists 10th grade students studied in these schools. Patterns of Adaptive Learning Scale (PALS) and The Learning Process Questionnaire (2F-LPQ-R) were applied to the students. Analysis of research data were done by using chi-square test and correlation analysis. Data were analyzed via Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 18.0. At the end of the research it is found that learning approaches and achievement goal orientations of students differentiate according to the schools they are studying, type of schools and their genders. It is also found that achievement goal orientations internalizing by students differentiate according to parents? education level but learning approaches internalizing by students do not differentiate in terms of parents? education level. Moreover it is found that there are significant average positive correlation between placement test (SBS) scores, primary school diploma grades, deep approach scores and mastery goal orientation scores and academic achievement of students studying in schools admitting students by examination, whereas there are significant average positive correlation between placement test (SBS) scores and primary school diploma grades of students studying at schools admitting students without examination. Key WordsLearning approaches, achievement goal orientations, academic achievement.