Farede (Mus musculus) kronik flor toksikasyonuna karşı C vitamininin iyileştirici etkilerinin histopatolojik ve elektroforetik yöntemlerle araştırılması
Investigation of therapeutic effects of vitamin C against to chronic fluor toxication with histopathological and electrophoretical methods in mice (Mus musculus)
  1. Tez No: 343205
  2. Yazar: TAHİR TIRAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Fare, florozis, vitamin C, SDS-PAGE, karaciğer dejenerasyonu, Mouse, fluorosis, vitamin C, SDS-PAGE, liver degeneration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Flor toksikasyonu ile ilgili yapılan histopatolojik çalışmalarda florun özellikle karaciğer dokusu üzerine toksik etkileri olduğu bildirilmektedir. Vitamin C?de özellikle antioksidan etkileri birçok araştırıcı tarafından açıkça ortaya konmuş bir maddedir. Bu çalışmayla kronik flor toksikasyonuna karşı vitamin C?nin tedavi edici bir etkiye sahip olup olmadığı histopatolojik ve elektroforetik yöntemlerle belirlenmeye çalışıldı. Her grupta 10?ar tane hayvan bulunan bir kontrol ve üç deney grubu oluşturuldu. I. grup kontrol grubu, II. grup vitamin C grubu, III. grup flor ve IV. grup da flor + vitamin C grubu grubu olarak belirlendi. 6 ay süre ile I. ve II. gruptaki farelere normal çeşme suyu (0.3 ppm F-), III. ve IV. gruptaki farelere ise 30 ppm F- içeren su içirildi. 6 aylık süre sonunda II. ve IV. gruptaki hayvanlara 15 gün süreyle 100 mg/kg dozunda C vitamini (Askorbik asit şeklinde) enjekte edildi. Çalışma bitiminde analizler için kan ve karaciğer doku örnekleri alındı. Doku örneklerinden rutin histolojik metotlarla parafin bloklar hazırlandı ve hematoksilen eozin boyama metoduyla boyanarak ışık mikroskobunda incelendi. Kan numunelerinden ise serum elde edilerek Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE)?nde yürütüldü. Işık mikroskobik inceleme sonucunda kontrol grubu hayvanların karaciğer dokusunun normal görünümde olduğu, ancak vitamin C uygulanan, florozisli ve florozisle birlikte vitamin C uygulanan gruplarda vakuolar ve hidropik dejenerasyonlarla birlikte nekroz oluşumu gibi çeşitli dejenerasyonlar saptandı. Elektroforetik inceleme neticesinde ise, florozis oluşturulan ve vitamin C uygulanan gruplardaki hayvanların 124 kilodalton (kD), 46 kD, 39 kD ve 34 kD?luk protein ekspresyonlarında kontrol grubun göre artış, 29 kD?luk protein ekspresyonunda ise azalma meydana geldiği saptandı. Ayrıca, florozis ile birlikte vitamin C uygulanan gruplarda ise 46 kD, 39 kD, 34 kD ve 29 kD?luk protein bantlarında incelmeler meydana geldiği tespit edildi. Histopatolojik ve elektroforetik bulgulara göre, kronik flor toksikasyonunun karaciğer dokusunda dejenerasyonlara sebep olduğu ve serum protein ekspresyonlarında artış ve azalmalara sebep olduğu, vitamin C uygulamasının bu dejenerasyonları iyileştirici bir etki göstermediği sonucuna varıldı. Ayrıca sadece vitamin C uygulamasının da karaciğer dokusunda dejeneratif etki gösterdiği, serum protein ekspresyonlarında da florozisle birlikte benzer etki gösterdiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Histopathological studies on toxicity of fluorine is reported to be toxic effects on the liver tissue. Especially the antioxidant effects of vitamin C, a substance set out clearly by many researchers. By this study chronic toxicity of fluorine?s therapeutic effect against vitamin C histopathological and electrophoretic methods were examined to determine whether it has. There are 10 animals in each group and in control group consisted of three experiments. I. the control group, II. vitamin C group, III. fluorine group and IV group. fluorine group plus vitamin C group, respectively I. and II. mice groups have starved with ,normal tap water (0.3 ppm F-), III. and IV. grops have starved with water that containing 30 ppm F-group for 6 months. At the end of the 6 month period II. and IV. Groups was injected , 100 mg / kg dose of vitamin C (ascorbic acid form) for 15 days. at the end of the work blood and liver tissue samples were taken for analysis. Methods in routine histological tissue samples in paraffin blocks were prepared and stained with hematoxylin and eosin and examined by light microscopy staining method. Blood samples were obtained from the serum was run at sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). At Light microscopic examination of liver tissue in the control group was observed normal, but vitamin Cgroup, fluorosis and fluorosis plus vitamin C group, formation of necrosis with vacuolar and hydropic deterioration was detected. As a result of the electrophoretic analysis, fluorosis group vitamin C grups, 124 kilodaltons (kD), 46 kD, 39 kD and 34 kD protein expressions increased compared with the control group, found that there was a decrease in the expression of 29 kD protein. In addition, the groups treated with vitamin C, along with fluorosis and 46 kD, 39 kD, 34 kD and 29 kD protein bands were detected thinning occurred. According to the findings with histopathological and electrophoretic chronic fluoride intoxication caused by degeneration of the liver tissue and serum protein expressions and reductions caused by increased vitamin C was concluded that the application of this degeneration show a therapeutic effect. Also only the application of vitamin C in the liver tissue showed degenerative effect of serum protein expressions were detected in the same effect with fluorosis.