Isolation and molecular identification of lactic acid bacteria from tradionally fermented dairy product
Geleneksel fermente süt ürünlerinden latik asit bakteri izolasyonu ve moleküler tanımlanması
  1. Tez No: 343574
  2. Yazar: ZAHRA RAMADHAN KHAIRI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZKÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Laktik asit bakterileri, 16S rRNA gen, süt ürünleri, fermente ürünler, Lactic acid bacteria, 16S rRNA gene, Dairy product, Fermented product
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada geleneksel yöntemlerle hazırlanan süt ürünlerindeki laktik asit bakteri içerikleri araştırılmıştır. Aseptik şartlar altında Kuzey Irak'ın faklı bölgelerinden toplanan 66 peynir, yoğurt ve sarımsaklı peynir örneklerinden Laktik asit bakterileri izolasyonu yapılmıştır. Morfolojik testlere göre laktik asit bakterisi olduğu düşünülen 137 suş izole edilmiş ve genotipik ve fenetipik metotlar kullanılarak laktik asit bakterileri karakterize edilmiştir. 105 izolat spesifik primerler kullanılarak Lactobacillus plantarum olarak tür düzeyinde tanımlanmıştır. 16S rRNA gen bölgelerine göre Lactobacillus plantarum olarak tanımlan izolatların partial DNA sekansı analiziyle bu tanımlamayı doğrulamıştır. İzolatların partial DNA sekans analizi ve blast sonuçları Lactobacillus plantarum referans suşuyla %98 homoloji göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study lactic acid bacteria content of traditionally prepared dairy products were investigated. Therefore 66 samples of cheese, yogurt and cheese mixed with garlic were collected under aseptic condition from different region of Northern Iraq, Lactic acid bacteria were isolated and characterized by using phenotypic and genotypic methods, isolated 137 Strains were suspected as lactic acid bacteria according to morphological tests. At the species level 105 strains defined as Lactobacillus plantarum by using specific primers. Partial DNA sequencing of the 16S rRNA genes of isolates confirmed that the previously identified isolates were Lactobacillus plantarum. The partial DNA sequencing and blast search results indicated that representative isolates showed 98 % homology with reference strain of Lactobacillus plantarum.