Düşük basınç ve düşük sıcaklıkta havanın DC, post-deşarj plazmasının bakteriler üzerine uygulanması
Application on bacteria of air DC post-discharge plasma at low pressure and temperature
  1. Tez No: 343649
  2. Yazar: KEREM KOLBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Soğuk Akan Plazma, Post-Deşarj Plazma, Bakteri, Sterilizasyon, Cold Flowing Plasma, Post-Discharge Plasma, Bacteria, Sterilization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Düşük basınç ve sıcaklıkta üretilen“Akan Havanın DC Deşarjının Post-Deşarjı”Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtiles, Bacillus cereus ve Pseudomonas aeroginosa bakterileri üzerine uygulanmıştır. Akan havanın DC deşarjı (plazma); silindirik paslanmaz çelik iki eş eksenli elektrot arasında üretilmiştir.“Plazma Jet”sistemi olarak adlandırılan bu iki elektrottan oluşan plazma üretim sistemi, bir cam vakum odası üzerine monte edilmiştir. Elektrotlar arasına atmosferik havayı akıtmak ve elektrotlar arasından deşarjı (plazma) çıkarmak için cam vakum odasının alt kısmına bağlı bir mekanik vakum pompası kullanılmıştır. Elektrotlar arasında akan havanın deşarjını üretmek için bir DC güç kaynağı ile elektrotlar arasına 4-5 kV uygulanmıştır. Mekanik pompa yardımıyla cam post deşarj odası içinde, 4-5 mm uzunluğunda akan havanın DC deşarjının post deşarjı üretilmiştir. Üretilen post deşarjın sıcaklığı termoçift ile ölçülmüş ve 20-30oC sıcaklıklarda olduğu bulunmuştur. Cam vakum odası içine yerleştirilen paslanmaz çelik numune tutucu üzerine Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtiles, Bacillus cereus ve Pseudomonas aeroginosa bakteri kültürleri yerleştirilmiştir. Akan Havanın DC deşarjının post-deşarjına farklı zamanlarda maruz bırakılan bakterilerin üzerinde öldürücü etkisi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The post discharge of the flowing air DC discharge at low pressure and temperature is exposed on to Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtiles, Bacillus cereus ve Pseudomonas aeroginosa bacteria. The DC discharge (plasma) of flowing air is ignited between two stainless steel co-axial cylindrical electrodes. Plasma generation system, which is these two electrodes, as called“Plasma Jet”system is mounted on a glass vacuum chamber. A mechanical vacuum pump, which is connected to bottom of glass vacuum chamber, is used to flow the atmospheric air to inter-electrode space and to pull the discharge (plasma) ignited between electrodes. 4-5 kV is applied between electrodes using a DC power supply in order to generate the flowing air discharge. The post discharge of the flowing air DC discharge with length of 4-5 mm is established using a mechanical pump in the glass of post discharge chamber. The temperature of the post-discharge is measured by a thermocouple and it is found as 20-30oC. Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtiles, Bacillus cereus ve Pseudomonas aeroginosa bacteria are put on a stainless steel sample holder inserted into the glass vacuum chamber. Killing ratio of the bacteria exposed to the post discharge of the flowing air DC discharge at various times is found.