Biyogaz enerjisi üretimi ve Eskişehir ili için uygulama
Biogas energy production and application for Eskişehir
  1. Tez No: 343662
  2. Yazar: FİGEN ÖÇAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRİYE SEVİL ERGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, yenilenebilir enerji, biyogaz potansiyeli, biyogaz üretimi, Biyogas, renewable energy, biogas potential, biogas production
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte artan enerji gereksinimi, tüm dünyada enerji politikalarını yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bu enerji kaynakları, güneş, jeotermal, rüzgar ve biyogaz gibi enerji kaynaklarıdır. Ülkemiz, alternatif enerji kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, biyogaz enerjisi üretimi ve Eskişehir ilindeki biyogaz enerjisinin potansiyeli ile Eskişehir ilindeki bu potansiyelin uygulaması üzerinde durulmuştur. Eskişehir ilindeki büyükbaş hayvan sayısı belirlenerek değerlendirilebilecek biyogaz potansiyeli ortaya konmuştur. Eskişehir ilçelerinde büyükbaş hayvan sayıları toplamı 118937'dir. Eskişehir ilçelerindeki büyükbaş hayvan barınaklarında oluşan atıklar toplanarak biyogaz tesislerine taşınmış ve hammadde olarak değerlendirilmiştir. Eskişehir ili büyükbaş hayvan atığından üretilen biyogaz, enerji üretiminde kullanıldığında, Eskişehir ilinde günde elde edilebilecek elektrik enerjisi 276454,23 kWh olduğu bulunmuştur. Yine üretilen biyogaz enerjisinin tamamını tüp gaz olarak değerlendirmek istediğimizde, yılda yaklaşık 715643 adet büyük tüp gaz (12 kilogramlık) ihtiyacının karşılanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Worldwide energy policies focused on the new and renewable energy technologies on account of energy demand with technological developments. These are solar energy, geothermal, wind and biogas energy sources. Our Country is rich in alternative energy resources. This study determined the number of bovine animal in the province of Eskişehir for evaluation of biogas potential. Total number of bovine animal in Eskişehir is 118937. Wastes of bovine animal collected from shelters in districts of Eskişehir and moved to biogas plants to evaluate as raw material. Biogas produced from the faeces of bovine animals in Eskişehir province, is used in energy production, 276454,23 kWh of electrical energy per day was found to be achievable. Again, if we want to evaluate the biogas energy of all bottled gas, that met the bottled gaz (12 kilograms) need of about 715643 pieces in Eskişehir province.