Ethnic minorities in Latvia, their rights and protection: Case of Russian-speaking minorities and non-citizens
Letonya'da etnik azınlıklar: Rusça-konuşan azınlıklar ve olmayan vatandaşların haklarının korunması durumu
  1. Tez No: 344427
  2. Yazar: TATJANA ÖZKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN AKINER, PROF. DR. WOLFGANG VOEGELI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyal Hizmetler, Uluslararası İlişkiler, Law, Social Services, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: entegrasyon, azınlıklar, Rusça konuşan azınlıklar, vatandaşlık hakkı tanınmayanlar, vatandaşlık, eğitim, dil, uluslararası hukuk, integration, minorities, Russian-speaking minorities, non-citizens, citizenship, education, language, international law
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çok kültürlülük ve globalleşme sürecinde azınlıkların entegrasyonu ve korunması hem ulusal hem de uluslararası arenada büyük önem arz etmektedir. Letonya'daki Rusça konuşan azınlıkların artık meşhur olan mücadelelerine rağmen, bu insanların entegrasyon ve korunması konularına ilişkin yeterince çalışma yürütülmemiştir. Bu çalışmadaki ana hedefim bu eksikliği gidermeye katkıda bulunarak, Rusça konuşan azınlıkların maruz kaldığı, entegrasyon problemlerinin yanı sıra Uluslararası ve Avrupa İnsan Hakları normlarının ihlaline de neden olan ayrımcılıkları gözler önüne sermektir. Bu doğrultuda Letonya'da yaşayan azınlıkların konu olduğu sosyal politika dokümanları ve yasal düzenlemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the advent of increased multiculturalism and globalization the theme of minorities? integration and protection became very significant at both national and international levels. Despite the known challenges of Russian-speaking minorities in Latvia, not much research has been done to investigate the problems of their integration and protection. During the research for this paper the documents detailing social policies and legal provisions of the Republic of Latvia regarding the national minorities were analyzed. Additionally, special attention was given to the rights of non-citizens regarding citizenship law, education law, and official language law and their various levels of conformity with international and European laws. This study is an examination of the discriminatory treatment of the Russian-speaking minority in Latvia, which has created problems of integration and, in many cases, violates international and European human rights norms.