Bir entegrasyon olarak serbest ticaret anlaşmaları (STA) ve Türkiye'nin komşu ülkelerle (Gürcistan ve Suriye )yaptığı STA'ların dış ticarete etkileri
As a integration free trade agreements(FTA)and neighboring countries of Turkey (Georgia and Syria) the effects of foreign trade by FTAs
  1. Tez No: 344550
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. Adem ÜZÜMCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Serbest Ticaret Anla?maları (STA), TürkiyeSuriye STA, Türkiye-Gürcistan STA, Integration, Free Trade Agreements, Syria and Turkey Free Trade Agreement, Turkey and Georgia Free Trade Agreement. In this context, Turkey was included in the FTA?s
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İkinci Dünya Savaşından sonra, dünya ekonomileri liberal politikalar uygulamaya koymuşlardır. Küreselleşen dünyada, tek başına rekabet etmenin güçlüğünü gören ülkeler, AB, NAFTA, EFTA, OECD gibi bölgesel bloklar kurmuşlardır. Türkiye de entegrasyon hareketlerine dahil olarak dünya ekonomisinde rekabet gücü elde etmek istemiştir. Ülkemiz dünya ekonomisine entegrasyon sürecine AB, KEİ, ECO ve İKÖ gibi girişimlere dahil olarak uyum sağlamıştır. Türkiye entegrasyonlara dahil olma yanısıra 1980?li yıllarda, küreselleşme hareketlerine paralel olarak, ihracata dayalı büyüme stratejisi benimsemiş ve ithal ikameci politikaları terk etmiştir. Dışa açık büyüme politikaları ile korumacılık asgari düzeye indirilmiş, yabancı sermaye özendirilmeye çalışılmış, ihracatı artırmaya yönelik teşvikler uygulanmış ve mali piyasaların kurulması ve derinleşmesi yolunda önemli adımlar atılmıştır. Türkiye, dahil olduğu ekonomik entegrasyonlar yanısıra son dönemde sınır komşularıyla dış ticaretini artırmak ve bölgesinde refah merkezi olmak için Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) imzalamıştır ve müzakere süreci devam eden yeni STA anlaşmaları yapmayı planlamaktadır. Bu çalışmada Türkiye?nin dahil olduğu entegrasyonlarla siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alınmış; Türkiye ekonomisinde liberal politikaların uygulanmaya koyulduğu 1980 sonrası dış ticareti ve entegrasyonlarla dış ticareti incelenmiştir. Ayrıca sınır komşularımız Gürcistan ve Suriye ile imzalanan STA?lar üzerinde durulmuştur. Türkiye?nin dahil olduğu ekonomik entegrasyonlar yanısıra STA?ların dış ticaretimize olumlu katkısı olmuştur. Gürcistan ile dış ticaret hacmi STA öncesi dört yılda 3,8 milyar dolar iken sonraki dört yılda 4,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu ülkeye yapılan ihracatın yapısında bir değişme görülmezken ithalatta madencilik ürünleri ve tüketim mallarının payı görece artmıştır. Suriye ile dış ticaret hacmi STA öncesi altı yılda 4,1 milyar dolarken sonraki altı yılda 8,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu ülkeye ihracatın yapısında tarım lehine görece artış gözlemlenmiş, ithalatın yapısında sanayi ürünleri lehine bir artış oluşurken madencilik ürünlerinin payı azalmıştır. Ayrıca ithalatta tüketim mallarının payı artarken hammadde ve aramaları ithalatının payında azalma görülmüştür. Bu sonuçlara göre, dış ticaret dengesi Türkiye lehine gelişmekle beraber, yapılan STA?ların taraf ülkelere katkı sağladığı söylenebilir. Bununla birlikte son dönemde Suriye?de ortaya çıkan gelişmeler, bu ülke ile yapılan STA?dan beklenen sonuçların ortaya çıkmasını engelleyen bir olumsuzluk olmuştur.
Özet (Çeviri)
After the second World War, the world economy, liberal policies have been implemented. In the globalised world, alone to compete within the difficulties seeing the countries of the European Union (EU), NAFTA, EFTA, OECD, such as regional blocks, to establish their own territories, within the common economic, political, legal, and social systems to establish and economic cooperation in the to enter the, respectively. Turkey is also occurring in the world, this integration movements, including the world economy as the strength of the competition to get asked. Our country to the world economy in the integration process of the EU, BSEC, ECO and the OIC initiatives included in the alignment. Turkey integrations to be included, as well as in the 1980s, globalization movements in parallel, export-led growth strategy adopted and the import substitution policies of the left. Outward-oriented growth policies of protectionism minimized, foreign capital tried to encourage, aimed at increasing exports of incentives applied and financial markets for the establishment and deepening of the important steps were taken towards. Turkey, including economic integrations, as well as in the last period of the border neighbors, foreign trade and increase the area of welfare center to Free Trade Agreements (FTA) was signed and the negotiation process of the ongoing new FTA agreements plans to do