Lojistik sektöründe dış kaynak kullanımı ve lojistik hizmet sağlayıcıların konuya bakışı ile ilgili bir araştırma
Outsourcing in logistics industry and a study on perspective of logistics service providers
  1. Tez No: 211892
  2. Yazar: SEHAT KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHPARE TİMOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Servis Sağlayıcı, Dış Kaynak Kullanımı, Tedarikçi Yönetimi, Stratejik İttifak, Logistics, Logistics Service Providers, Outsourcing, SupplierManagement, Strategic Alliance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
İş dünyasında rekabet avantajını arttırmak isteyen şirketlerin lojistikhizmetlerini dış kaynaklamaları ile lojistik sektörü yeni iş yapma şekillerine(yapılarına) ve anlayışlarına kavuşmaktadır.Bu araştırma Türkiye'de lojistik sektöründeki bütünleşme ve lojistiksektörünün iş yaptığı sektörler ile uyumlaşma düzeylerini belirlemeyiamaçlamaktadır. Araştırma ayrıca bu bütünleşme ve uyumlaştırmada rol oynayanfaktörleri belirlemeyi de hedeflemiştir.Araştırmada 82 soru grubuna ait bir anket ile toplanan veriler üzerindenparametrik ve parametrik olmayan istatistiksel testlerin yapılması ile, sektör için bazıönemli ve yararlı sonuçlara ulaşılmıştır.Yürütülen araştırmalar lojistik sektörünün müşterileri ile bütünleşmesiyolunda lojistik hizmet sağlayıcı şirketlerin üst yönetiminde gerekli bilincin oluştuğusonucuna varmıştır. Ayrıca elde edilen bulgular arasında lojistik sektöründemüşteriler ile iş yapma şekillerinin gelişme gösterdiği, bununla birlikte lojistikhizmet sağlayıcı şirketler ile onların müşterileri arasında işlerin yapılışı üzerindehenüz ortak bir görüş geliştiremedikleri ve anlayış farkları bulunduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics sector evolves to new ways (structurally) and understandings ofdoing business by depending on the shift of companies to outsource their logisticsservices in order to gain competitiveness.This research aims to determine the integration and harmonization(adaptation) of logistics sector with sectors doing business with it in Turkey. Besides,this research aims to determine the factors playing role in those integration andharmonization.This research reached to some important and useful results by utilizing thedata collected by a questionnaire with itemized 82 questions through employingparametric and non-parametric statistical tests.Carried analysis in the research concluded that top management of logisticsservice providers in Turkey has reached to required consciousness for integration oflogistics sector with its customers. Besides, it is also determined that there arestructural potentials of improvements in doing business with its customers forlogistics sector. In this business there are unresolved differences in understandingson the way of doing business between the logistics service providers and theircustomers yet.