Gölyaka Kasabası ağzı söz dizimi
Syntax of Gölyaka dialect of Turkish
- Tez No: 344708
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçenin Anadolu Ağızları, Gölyaka Kasabası Ağzı, Söz Dizimi, Anatolian Dialects of Turkish, Gölyaka Town Dialect, Syntax
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Gölyaka Kasabası?nda yapılan derlemeler esas alınarak yörenin ağız özellikleri ve söz dizimi tespit edilmeye çalışılmıştır.?Giriş?te Konya ve Gölyaka bölgesinin tarihi ana hatları ile anlatılıp bölgenin etnik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir. I. Bölüm?de, -Fonetik- yörenin ses varlığı ve bunlarla ilgili ses olaylarına değinilmiş, II. Bölüm?de, -Kelime Grupları- yörede kullanılan kelime grupları ve kullanılış şekilleri incelenmiş, III. Bölüm?de, -Cümle Bilgisi- cümlenin yapısı, işleyişi, anlam özellikleri tespit edilmiş, IV. Bölüm?de, Gölyaka Kasabası?ndan derlenen metinler sunulmuş, bu metinlerden ve metin dışı derlemelerden istifade edilerek yörenin söz varlığını ortaya koymak amacı ile bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the syntax and other dialectal features of the town Gölyaka with analyses on linguistic materials collected from the speakers of the town. Chapter I, deals with the phonetics; phonems and allophones used in the region and phonological processes occur among them. Chapter II is concerned with phrase structures and word groups used in the dialect. Chapter III studies syntax: structures of the sentence, functional peculiarities, and the question of meaning. Chapter IV presents the transcripted texts of linguistic materials collected in the region. In this, a dictionary is prepared with the words used in the texts supported by extra words from other sources, and a comprehensive lexicon of the dialect is presented.