Bağlama çalgısında pozisyon yaklaşımları ve kromatik pozisyon yaklaşımının bağlama ve bozuk düzeninde incelenmesi
Approaches to position on the bağlama instrument and the study of chromatic position approach in the bağlama and bozuk düzens
- Tez No: 344747
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. YÜCEL PAŞMAKÇI, YRD. DOÇ. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Bağlama, Pozisyon, Düzen, Akort, Kromatik, Bağlama, Position, Düzen, Accord, Cromatic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bağlama sahip olduğu kültürel zenginliğin bir sonucu olarak çok sayıda ``düzen'' (akort) ile icra edilen bir çalgıdır. Bu çeşitliliğin çalgı eğitimi sürecinde yapılacak teknik çalışmalar aracılığı ile ilgili konularla ilişkilendirilmesi gerekmektedir.Bağlamanın mesleki müzik eğitimi kurumlarında yer almasıyla birlikte çalgı eğitimi için önemli olan teknik çalışmaların bağlamada uygulanması ve eğitimin yeniden yapılandırılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçtan hareketle pozisyon uygulamaları üzerine çeşitli çalışmalar yapılmış fakat bağlamada kullanılan düzenlerin çokluğu sebebiyle ortak bir pozisyon yaklaşımı oluşturulamamıştır.?Bağlama Çalgısında Pozisyon Yaklaşımları ve Kromatik Pozisyon Yaklaşımının Bağlama ve Bozuk Düzeninde İncelenmesi? isimli bu çalışmada öncelikle bu güne kadar konu ile ilgili yazılmış kitaplar incelenmiş ve ortaya konulan pozisyon yaklaşımları düzenlere uygulanabilirlikleri bakımından irdelenmiştir. Kromatik pozisyon yaklaşımı genel olarak ele alınarak temel prensipleri anlatılmıştır. Pozisyonun düzenlere uygulanışını incelemek üzere bozuk düzeni ve bağlama düzeni model olarak alınmıştır. 23 perdeli bağlama esas alınarak yapılan bu çalışmada tüm pozisyonlar üç tel grubunda ayrı ayrı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Bağlama, as a result of its cultural richness, is an instrument that is performed with a wide range of ?düzen? (accord). This diversity has to be connected to the relevant issues through technical studies in the process of instrument education.The need to apply technical studies, which are substantial in instrument education, to bağlama and reconfiguration of bağlama education emerged with the introduction of bağlama education in professional music education institutions. Several studies were made with this purpose; however, a common position approach could not be constituted because of the multitude of düzens in bağlama.In this study titled ?Approaches to Position on the Bağlama Instrument and the Study of Chromatic Position Approach in the Bağlama and Bozuk Düzens,? the literature on the topic is surveyed and the position approaches are examined in terms of their applicability to düzens. Chromatic position approach is discussed in general and its basic principles are explained. Bozuk düzen and bağlama düzen are taken as models to study the application of position to düzens. This study, which is based on 23-fret-bağlama, examines all positions separately in different düzens on three string groups.