Son yüzyılda yayınlanmış Ney metodlarının metodolojik olarak analizi
Methodological analysis of Ney methods published in the last century
  1. Tez No: 344758
  2. Yazar: BURAK MALÇOK
  3. Danışmanlar: DR. ALİ TÜFEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ney, Metodoloji, Meşk, Eğitim
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada Türk Müziğimizin nefesli çalgılarından biri olan Ney?in tarihsel süreç içerisinde yazılı kaynaklardaki eğitimi ele alınmıştır. Son yüzyılda metod hüviyeti taşıyan altı yazılı kaynak tespit edilip, karşılaştırmaları yapılarak incelenmiştir. Bu yazılı kaynaklar, tablolar haline getirilip, birbirleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya çıkartılmıştır. Bunun yanında, Ney?in tarihsel süreç içersindeki gelişimi ve teknik yapısı ayrıca yazılı kaynak özelliği taşıyan eserlerin yazarlarının hayatları hakkında da bilgiler sunulmuştur. Bu itibarla çalışma amacının; son yüzyılda ney eğitimi üzerine ele alınmış yazılı kaynakların karşılaştırmalı analizini yaparak, ortaya çıkan sonuç tablosunda; her bir metot arasındaki benzerlikleri, farklılıkları, teknik detayları vurgulayarak bir durum tespitini ortaya koymak olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study, the written sources of introduction in the playing of the Ney, one of the wind instruments in Turkish Music, throughout history have been examined. The six written sources which are defined as methods in the last century have been identified, examined and compared. Such written sources have been laid out in tables wherein the similarities and differences between one another have been shown. In addition, information as to the development of the Ney and its technical structure throughout history, and also the biographies of the writers of Ney works which are regarded as written sources have been referred to in this study. In this respect, we can say that the purpose of this study is to put forth a determination by making a comparative analysis of the written sources that deal with the Ney instruction in the last century, putting emphasis on the similarities, differences, technical details between each method in the final table.