İş tatmininin örgüte bağlılık üzerindeki etkisine ilişkin perakende sektöründe bir araştırma
The effect of organizational commintment on job satisfaction in retail sector
  1. Tez No: 345068
  2. Yazar: BELMA AYGÜN TÜZÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA İNCİ ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı birçok alanda işlenen iş tatmini ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkinin perakende sektöründe incelenmesi; iş tatmininin örgüte bağlılık üzerindeki etkisinin saptanmasıdır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iş tatmini kavramı, önemi, tarihi gelişimi, iş tatminini etkileyen faktörler ve iş tatmini sonuçlarına değinilmiştir. İkinci bölümde örgüte bağlılık kavramı, önemi, sınıflandırılması, örgüte bağlılığı etkileyen faktörler, örgüte bağlılığın sonuçları ele alınmış ve örgüte bağlılık ile iş tatmini arasındaki etkileşime değinilmiştir. İlk iki bölümde konunun teorik altyapısı verildikten sonra, Üçüncü bölümde konuyla ilgili bir araştırma yapılmıştır. Araştırma; perakende sektöründe faaliyet gösteren Türkiye?de öncü teknolojik market, mobilya ve hazır giyim firmalarının İstanbul?da faaliyet gösteren birimlerindeki satış danışmanlarını kapsamaktadır. Yaptığımız çalışmada elde ettiğimiz bulgular çerçevesinde iş tatmininin örgüte bağlılığa katkıda bulunduğu alt faktörlerle ispatlanmıştır. İş tatmininin alt faktörlerinden olan Güven, Statü, Meşguliyetin; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; bir diğer İş tatmininin alt faktörlerinden olan Maddi Katkıların; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; yine İş tatmininin alt faktörlerinden olan Yönetsel Katkıların; Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa; İş tatmininin son alt faktörü olan Bireye Değer Verme?nin Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılığa pozitif yönde katkısının bulunduğu saptanmıştır. En kuvvetli etkinin ölçekler arası korelasyon analizine baktığımızda Güven Statü Meşguliyet ile Duygusal Bağlılık arasında olduğu görülmektedir. İkinci hipotezimiz olan demografik değişkenlerin Örgüte bağlılığa etkisinin incelenmesinde ise; Cinsiyet, Eğitim Düzeyi ve Medeni Durum ile Örgüte bağlılığın alt faktörleri olan Minnet ve Duygusal Bağlılık arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Demografik değişkenlerden Şu Anki Çalışılan Firmadaki Çalışma Süresi, Mesleki Kıdem ve Aylık Gelir?in, Duygusal Bağlılığa pozitif yönde etkisi görülmüştür. Son bölüm olan dördüncü bölümde analiz sonuçlarına göre yorumlamalar yapılmış, ilişkiyi etkileyen sebeplere değinilmiştir. Anahtar Kelimeler; İş Tatmini, Örgüte Bağlılık
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between job satisfaction and organizational commitment in retail sector and also examine effect of job satisfaction on organizational commitment. Our study consists of four sections. The first section mentions about the concept of job satisfaction, its importance, historical development, the factors which effects job satisfaction and the results of it. The second section deals with the concept of organizational commitment, its importance, classification, the factors which effect organizational commitment and the results. And the interaction of organizational commitment and job satisfaction. The first two sections constructs the theoric basis of the subject. And the third section is based on an analysis in retail sector. The analysis is based on sales repersentatives working in İstanbul in different firms of foregoing technology markets, furniture and clothing sector. According to the experimental evidences of our study, it has been proved the severe connection of the sub devisions of job satisfaction to sub devisions of organizational commitment in a positive correlation. The study shows that the strongest effect of the correlation analysis of measures is between Trust ? Status - Business Occupation and Emotional Commitment. Demografic variables such as sex, educational level and marital status do not have any meaningful relation with organizational commitment. The total length of service, the lenghth of service in the last firm and monthly income positively effect the demografic variables. In the last and forth section we made comments according to the results of analysis and mentioned about the causes effecting the relationship.