Terörle mücadelede toplum destekli polislik (TDP) uygulamalarının yeri: TDP faaliyeti yürüten polislerin algısı
The role of community oriented policing (COP) programs in counter-terrorism: Perception of the police conducting COP activities
- Tez No: 345371
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖKSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplum Destekli Polislik, Demokratik Polislik, Terörle Mücadele, Terörizmle Mücadele, Proaktif Yaklaşım, Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Community Policing, Democratic Policing, Fight against Terror, Fight against Terrorism, Proactive Approach, Kurdistan Workers Party (PKK)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmada, TDP faaliyeti yürüten polislerin bakış açısıyla toplum destekli polislik anlayışının terörle mücadeledeki yeri araştırılmıştır. Türkiye?de terörün yoğun olduğu bölgelerde yürütülen TDP projelerini gözden geçirmek ve varsa yaşanan sorunları çözüm önerileri ile birlikte ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş, belirli kriterlere göre örneklem seçilen Batman, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Mersin ve Siirt illerinde TDP faaliyetlerinde görev alan 37 kişiyle derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen bulgular analiz edilmiş ve bir sınıflandırma içerisinde sunulmuştur. Sonuç olarak TDP?nin, karşılıklı önyargıları kırarak devletle/polisle bölge halkının yakınlaşmasında etkili bir yöntem olduğu, polisten yardım isteme konusunda halkı cesaretlendirdiği, gençleri suç, şiddet ve terör faaliyetlerinden uzaklaştırdığı, çocukları polislik mesleğine ısındırdığı, bölgedeki eğitimsizlik, yoksulluk ve işsizliğin önlenmesine katkı sağladığı görülmektedir. Bununla birlikte, bölgede TDP faaliyetlerinin etkililik ve verimliliğinin artırılması için, çok katılımlı ve çok boyutlu bir yaklaşımla hazırlanacak ulusal strateji belgesi rehberliğinde, sivil toplumun aktif katılımı, kurum içi ve kurum dışı eşgüdüm ve işbirliği temelinde oluşturulacak bir sistematik içerisinde hareket edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation examines the role of Community Oriented Policing (COP) programs in the area of counter terrorism from the police perspective. The effects of COP on public confidence toward police/state, disengagement from terrorist activities, and improving the quality of life for youth in the region are explored. Qualitative research design was preferred. Researcher conducted interviews with 37 officers whom have purposively been selected from Batman, Diyarbakir, Hakkari, Mardin, Mersin, and Siirt Police Departments. Study results show that COP programs provide effective ways of establishing trust between the police/state and citizens while overcoming bilateral prejudgments between them, increase citizens? willingness to seek assistance from the police, prevent young people from engaging in crime, violence and terrorist activities, encourage young generations for choosing policing as a profession, prevent illiteracy, poverty, and unemployment in the region. However, in order to increase the efficiency and effectiveness of COP programs in the region, there should be a systematic approach with the active participation of the civil society. National strategy papers that encompass a multi-participatory and amulti-faceted approach would enhance interagency collaboration between police and the other organizations.