Project based policy transfer: The case of EU projects implemented by the Ministry of National Education
Proje temelli politika transferi: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan AB projeleri
  1. Tez No: 345514
  2. Yazar: DİLEK SELEK MEYDANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL BAYIRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), Mali Yardımlar, Politika Transferi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Proje, European Union (EU), Financial Assistance, Policy Transfer, Ministry of National Education (MoNE), Project
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu tez, Avrupa Birliği mali yardımlarının Milli Eğitim Bakanlığı?nın politika yapma sürecine etkisini araştırmaktadır. Söz konusu etki politika transferi ve politika öğrenmesi kavramları çerçevesinde analiz edilmektedir. Bu etki analizi, doküman taraması ve mülakatlar yoluyla yapılmıştır. Örnek olarak seçilen projeler; Temel Eğitime Destek Projesi ve Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesidir. Bu iki projenin seçilmesinin nedeni; Milli Eğitim Bakanlığı?nın ilk hibe projeleri arasında olması ve Milli Eğitim Bakanlığı?nın iki önemli ve problemli sorunu olan temel eğitim ve mesleki eğitime odaklanmasıdır. Proje uygulama sürecindeki politika transferini etkileyen faktörler doküman taraması ve mülakatlar yoluyla incelenmiş ve aktörlerin, kurumun yapısının ve börokratik karmaşanın en etkili faktörler arasında olduğu gözlemlenmiştir. Bütün bunlardan hareketle, Milli Eğitim Bakanlığı?nın hantal yapısı, aktörlerin tutumu ve değişime karşı olan direnç sebebiyle Avrupa Birliği mali yardımlarının Bakanlığın politika yapma sürecine etkisinin kısıtlı olduğu belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis discusses the influence of the European Union financial assistance on the policy-making process of the Ministry of National Education. The influence of the European Union financial assistance is analysed within the scope of the policy transfer and policy learning discourses. The search for impact analysis is done through document search and interviews. The cases chosen as sample are; Support to Basic Education Project and Strengthening Vocational Education Project. The reason for choosing these two cases is that they are among the first Grant projects of Ministry of National Education and aim to improve two important and problematic policy of the education system; basic education and vocational education. The factors affecting the success and constrain of the policy transfer during the implementation of the two sample projects are analysed based on the documentation research and interviews; actors, the bureaucratic complexity and the structure of the institution are observed to be more influential on policy change. The study is concluded by saying; the impact of the European Union financial assistance on the policy making process of Ministry of National Education is limited due to the inert structure of the Ministry, the attitude of the actors and resistance for change.