GeoGebra yazılımı ile simetri konusunun öğretiminin matematik başarısı ve kaygısına etkisi
The effect of teaching symmetry subject by GeoGebra software to mathematics success and anxiety
- Tez No: 345613
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEVLÜDE DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi Bilgisayar Destekli Öğretim GeoGebra Simetri Matematik Kaygısı, Mathematics Education Computer Assisted Education GeoGebra Symmetry Mathematics Anxiety
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı simetri konusunun GeoGebra yazılımıyla öğretiminin öğrencilerin matematik başarısına ve kaygısına olan etkisini belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test, son test kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma, Samsun il merkezindeki bir ilköğretim okulunda 2012-2013 eğitim-öğretim yılı, güz döneminde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, deney grubundaki ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerine simetri konusu bilgisayar destekli öğretim kapsamında GeoGebra yazılımıyla, kontrol grubuna ise resmi müfredat kapsamında yapılandırmacı yaklaşıma göre anlatılmıştır. Araştırmada ön test ve son test olarak kullanılmak üzere araştırmacı tarafından ?Simetri Başarı Testi? geliştirilmiştir. Simetri Başarı Testinin KR-20 güvenirlik katsayısı .88 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada öğrencilerin matematik kaygılarını ölçmek için Bindak (2005) tarafından geliştirilen ve iç tutarlılık katsayısı .84 olan ?İlköğretim Öğrencileri İçin Matematik Kaygı Ölçeği? kullanılmıştır. İlk olarak okulun bilgisayar laboratuvarında deney grubundaki öğrencilere dört saat GeoGebra programının kullanımı öğretilmiştir. Daha sonra yıllık planda öngörüldüğü sürede üç ders saati süresi içerisinde simetri konusu deney grubuna ve kontrol grubuna anlatılmıştır. Öğrencilerle yapılan bilgisayar destekli eğitim sonrasında öğrencilerin derse ve GeoGebra yazılımına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda yapılandırmacı yaklaşımın ve GeoGebra yazılımının kullanıldığı bilgisayar destekli öğretimin öğrencilerin matematik başarılarını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. GeoGebra yazılımının yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrenci başarısını daha fazla artırdığı görülmüştür. Yapılandırmacı yaklaşımla ve GeoGebra yazılımıyla işlenen derslerin öğrencilerin matematik kaygılarında herhangi bir değişikliğe neden olmadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca öğrenciler bilgisayar destekli öğretimle işlenen dersleri diğer yöntemlerle işlenen derslere göre daha kolay anlaşılır, faydalı, eğlenceli ve zevkli bulmuşlardır. Öğrenciler derslerde bilgisayar kullanımını gerekli bulmaktadır ve bundan sonra da bu yazılımla ders çalışacaklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to determine the effect of teaching the symmetry subject by GeoGebra software to students? mathematics success and anxiety. The research was conducted in a ?pretest-posttest control grouped half experimental pattern? from the quantitative research methods. The research has been done in a primary school that is in Samsun city center during 2012-2013 academic year. In the research the symmetry subject was taught by GeoGebra software within the context of computer assisted education to the experimental group and by constructivist instruction within the context of formal education curriculum to the control group. ?The Symmetry Success Test? is developed to use as pretest ve posttest in the research. ?The Mathematics Anxiety Scale For Primary School Students? (Bindak, 2005) whose reliability coefficient is .84, is used to assess the students mathematics anxiety. After the computer assisted education was executed, to determine the students? opinions about the lessons and GeoGebra software, semi-structured interviews was conducted with the students. The results of the research showed that constructivist instruction and GeoGebra software are also enhancing the student?s mathematics achievement. It was also seen that GeoGebra software is enhancing students? achievement more than constructivist instruction. And it is appeared that the lessons which are taught GeoGebra software and constructivist instruction have no effect on the students? mathematics anxiety. Moreover the students said that the lessons which are taught by GeoGebra is more useful, understandable and entertaining than the lessons which are taught by constructivist instruction.