Asya ve Okyanusya ülkelerinde medya okuryazarlığı eğitimi: Türkiye ve Yeni Zelanda karşılaştırması
Media literacy education in Asia and Oceania: Comparison of Turkey and New Zealand
- Tez No: 345696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN ÖNCEL TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Medya Okuryazarlığı Eğitimi, Yeni Zelanda, RTÜK, MEB, Media Literacy Education in Turkey, New Zealand, RTUK, MEB
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hızla ilerleyen ve değişen teknolojiyle küreselleşme etkisindeki medya, toplumsal yaşantının her alanında önemli bir güç olarak yer almakta olan bireylerin davranışlarının ve değer yargılarının oluşumunda önemli bir role sahip olmuştur. Bu sebeple artık medya iletilerini anlama, seçme ve değerlendirme konusu bütün dünyada toplumlara verilmesi gereken önemli eğitimler arasında ele alınmaktadır.Bu çalışmada öncelikle medya okuryazarlığı kavramı bütün bileşenleriyle ele alınmış ve buna bağlı olarak tarihsel gelişimi, kuramları, problemleri aktarılmıştır. Daha sonra dünyada UNESCO ve AB çalışmaları olmak üzere medya okuryazarlığı alanındaki çalışmalara kısaca değinilmiştir; fakat genel olarak başta Yeni Zelanda ve Türkiye olmak üzere Asya ve Okyanusya ülkelerinde yapılan medya okuryazarlığı çalışmaları ele alınmıştır.Çalışmanın Türkiye bölümünde bu alanda yapılan akademik, sivil ve devlet çalışmaları incelenmiştir. Türkiye'de medya okuryazarlığı kavramının yeni olması nedeniyle akademik dünyada büyük ihtiyaç duyulan, dünyadaki medya okuryazarlığı etkinlikleri bilgisine yer veren bu çalışmanın araştırmacılara ışık tutması hedeflenmiştir. Daha sonra hakkında konu malzemesiyle ilgili bilgi bulunabilen Asya ülkeleri ele alınarak medya okuryazarlığı alanında ne düzeyde eğitim verdikleri, öğretmen eğitim sisteminin nasıl olduğu ile sivil ve devlet girişimlerinin bilgileri aktarılmıştır.Çalışmanın son bölümünde Okyanusya'nın hem ekonomik hem de teknolojik olarak en gelişmiş ülkelerinden ve medya okuryazarlığı alanındaki çalışmaları ve uygulamalarıyla önde gelen bir ülke olan Yeni Zelanda'nın medya okuryazarlığı eğitimi, uygulama ve etkinlikleri ele alınarak Türkiye deki medya okuryazarlığı ile bir karşılaştırması yapılmıştır.Alanla ilgili az sayıda bulunan kaynak, yöntem ve konu sınırlılığını kendiliğinden belirlemiş, temel olarak Yeni Zelanda odaklı bir tarama, inceleme çalışması ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Under the influence of rapidly changing technology and globalization, media ranks as a significant power in every area of social life and has had an important role in the formation of attitudes and value judgments of individuals. For this reason, the training of how to understand, select and evaluate media messages is considered very important for all communities all over the world.In this study, first, all components of the concept of media literacy and its historical development, theories and problems are considered and investigated. Then some worldwide, such as UNESCO and EU, researches and activities in the field of media literacy has been investigated; but mainly Turkish media literacy practices and activities of Asian and Oceanian countries, majorly New Zealand has been studied and investigated.In the part of Turkey, studies and applications prepared by various academic, civil and governmental organs have been discussed. Being very new in Turkey and considering media literacy education and the need of the academic interests, this study aims to be one of important sources for the researchers on the way. Media literacy education practices and activities such as education level, teacher education system with civil and public approaches in Asian countries have been investigated as much as the information accessible.In the last part, New Zealand media literacy education, practices and activities, being one of the most technologically and economically advanced countries in Oceania, has been extensively examined and compared with Turkish media literacy.