A study on arborescent and rhizomatic models of society in the novels: George Orwell's 1984, Aldous Huxley's Brave New World and Franz Kafka's Metamorphosis
George Orwell'ın 1984'ü, Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünyası ve Franz Kafka'nın Dönüşüm'ünde arborescent ve rhizomatik toplum modelleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 345725
  2. Yazar: ONUR EKLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET METİN BARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizome, arborescent, Deleuze, Guittari, 1984, Cesur Yeni Dünya, Dönüşüm, deterritorilizasyon, reterritorilizasyon, Rhizome, arborescent, Deleuze, Guittari, 1984, Brave New World, Metamorphosis, deterritorialization, reterritorialization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, Deleuze ve Guittari?nin A Thousand Plateaus eserinde ortaya atmış olduğu iddiayı, George Orwell?ın 1984`ü, Aldous Huxley?nin Cesur Yeni Dünyası ve Franz Kafka?nın Dönüşüm gibi eserlerine dayanarak hiyerarşik dünya düzenlerinde var olan ortak bilincin baskıcı ekseninden kurtularak hiyerarşik toplum modelinde değil de yatay toplum modellerinde dallanıp budaklanabilen ve bireysel bilinci özgür bırakan rhizomatic toplum modelinin benimsenmesinin imkansız olacağını kanıtlayarak çürütmektir. Bu çalışma bir de Deleuze ve Guittari?nin A Thousand Plateaus eserinde çok seslilikteki birlikle ilgili öne sürdüğü ütopik fikirlerin başarısız olduğu gerçeğine ve kemikleşmiş prensiplerle çevrili ?arborescent? dünya düzenlerinde ?rhizomatic? arayışlarını sürdüren Winston Smith, John the Savage ve Gregor Samsa gibi ana karakterlerin başarısızlıklarına odaklanarak insanlığın, güç arzusu içinde olanlar tarafından kurulan mekanik toplumlarda nasıl yok olduğuna okuyucunun dikkatini çeker. Bu çalışma son olarak Winston Smith, John the Savage ve Gregor Samsa?nın tek kurduğu ?rhizome? un ölümün kendisiyle kurduğu ilişki olduğunu ileri sürer. Gregor Samsa?nın bir böceğe dönüşmesi, Winston Smith?in Big Brother?a teslim olması ve John the Savage?ın intihar etmesi yaşadıkları mekanikleşmiş ?arborescent? düzenlerde bireyselliğe, ifade özgürlüğüne ve ruha yer olmadığını gösteriyor. Ve bu çalışma ruhun ?arborescent? toplumlarda her yerde kuşatma altında olduğunu okuyucunun farketmesine yardımcı olur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to refute an argument claimed by Deleuze and Guittari in their book A Thousand Plateaus by proving that it is impossible to adopt a rhizomatic model of society, which liberates autonomous consciousness to ramify in a horizontal, not in hierarchical model of society by decentring itself from the suppression of the collective consciousness in the arborified world orders, based on the following novels: George Orwell?s 1984, Aldous Huxley?s Brave New World and Franz Kafka?s Metamorphosis. This study also draws readers? attention to the fact that all utopian ideas about unity in multiplicity, which Deleuze and Guittari have put forward, fall through and how humanity perishes in the dehumanized society established by the those that desire power by focusing on the failures of the protagonists such as Winston Smith, John the Savage and Gregor Samsa in their rhizomatic quests in the arborescent world orders with the ossified principles. This study lastly argues that the only rhizome the protagonists form is with death itself. The physical transformation of Gregor Samsa into a verminous bug, Winston Smith?s submission to the Big Brother or the suicide of John the Savage show that there is no place for individuality, freedom of speech or soul in the dehumanized arborescent orders in which they live. And it guides the readers to realize that soul is under siege everywhere in the arborescent societies.