1845 tarihli 15477 numaralı Temettuat Defterine göre Vulçıtırn kazası
Vulçitirin dividends book during the first half of 19th century
- Tez No: 345746
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, İstatistik, Demography, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Temettuât Defteri, Vulçıtırn, Demografik Yapı, Osmanlı Devlet, Temmettuât Register, Vulçıtırn, Demograpic Structure, Ottoman State
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 410
Özet
Osmanlı Devleti Tanzimat döneminde ilerleyen batı ülkelerinin gerisinde kalmamak için siyasi, iktisadi, hukuki ve toplumsal alanda birçok ıslahatlar yapmıştır. Bu dönemde iktisadi alanda yapılan en önemli düzenlemelerden birisi temettuât defterlerinin kayıtlarının tutulmasıdır. Bu defterlerde o tarihlerde Osmanlı ülkesinde yaşayan insanların ekonomik ve sosyal durumları ile ilgili önemli bilgiler mevcuttur. Vulçıtırn Temettuât Defteri, 1845 ( H/1261 ) yılında düzenlenmiştir. Söz konusu defterdeki kayıtlara göre Vulçıtırn, Prizrin Eyaleti dâhilindeki Priştina Kaymakamlığına bağlı bir kasaba durumundadır. Kasabanın altı mahallesi vardır. Mahallelerden Gazi Ali Bey Mahallesi ile Hurrem Sultan Mahallesi Müslümanlardan, Reaya ve Mahalle olarak kayıtlı yerleşim birimleri de Hristiyanlardan oluşmaktadır. Defterde kayıtlı iki Kıpti (Roman) taifesinden birisinin Müslüman diğerinin de Hristiyan olduğu anlaşılmaktadır. Defterde kasabaya kayıtlı 100 köy bulunmaktadır. Bu köylerden 27'si Vulçıtırn'a tabi Kılapotinik nahiyesine bağlıdır. Kalan 73 tanesi de doğrudan Vulçıtırn kasabasına bağlıdır. Kılapotinik nahiyesine bağlı 27 köy tamamen Hristiyanlardan oluşmaktadır. Vulçıtırn kasabası ve köylerinde; Müslümanların, Hristiyanların, Müslüman ve Hristiyanların, Müslüman-Hristiyan ve Kıptilerin, Müslüman ve Kıptilerin birlikte yaşadıkları görülür. Nüfusu sadece Müslümanlardan oluşan köy sayısı 35, Hristiyanlardan oluşan köy sayısı 38, Müslüman ve Hristiyanlardan oluşan köy sayısı 18, Müslüman Hristiyan ve Kıptilerden oluşan köy sayısı 3, Müslüman ve Kıptiyanlardan oluşan köy sayısı ise 6'dır.Vulçıtırn ve köylerinde temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ekili arazilerin fazla olması bölge topraklarının verimli olduğunu göstermektedir. Hane reisleri adına düzenlenen bu defterde, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Kıptiler eşit kabul edilmiş Öşür vergisi eşit olarak alınmıştır. Ancak Virgüy-i Mahsusa'nın tahsilinde bazı tutarsızlıkların olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
During the Tanzimat Period Ottoman State realized many reforms at political, economic, legal and social areas in order not to fall behind Western States. One of the most important legal regulations was the keeping of dividends books. These dividends books contains important data about the economic and social status of the people living in Ottoman country. In these dividends books the number of the houses in these districts, the names, professions personal assets, real estates of the housepersons, the tithe tax and special tax that these housepersons pay, the number of cattle, sheep and goats they had and the income they get from these animals were recorded in detail. The collected taxes reflect the social and economic status of that district. Also it is possible to make an ethnic and religious map of that region from the records of the dividends books. Vulçıtırn Dividends Book was prepared in 1845 (Muslim Calendar H/1261) Vulçıtırn was a town in Pristine District State of Prizren. The town had six quarters. The Gazi and Hurrem quarters were consisted of Muslims, Non-Muslim and Quarter Quarters were consisted of Christians. There were Gypsies communities in the record book. One was Muslims the other was Christians. 100 villages are seen recorded to the town. 27 of these 100 villages belong to the sub-district of Kılapotinik. The remaining 73 villages belong directly to Vulçıtırn. 27 villages belonging to the Kılaptinik sub-district were consisted of Christians completely. It can be seen that in Vulçıtırn Town and villages of Vulçıtırn Muslims, Christians, Muslims and Christians, Muslims, Christians and Gypsies, Muslims and Gypsiess lived together. The number of only Muslim villages was 35, only Christian villages was 38, Muslim and Christian villages was 18, Muslim, Christian and Gypsie villages was 3, Muslim and Gypsies villages was 6. People in Vulçıtırn and the villages of Vulçıtırn mainly depended on agriculture and livestock. The large amount cultivated land shows that the land was fertile. This record book was regulated according to the names of housepersons. Muslims, Christians and Gypsies were treated as equals and the tithe was collected at equal amounts. But some inconsistencies were seen at the collection of the Special Tax.