Şirket küçülme stratejileri ve küçülme stratejilerinin işletme performansı açısından değerlendirilmesi: Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören işletmeler üzerinde bir uygulama
Downsizing strategies and an analysis of downsizing strategies from the perspective of business performance: An application on companies trading in Istanbul Stock Exchange
- Tez No: 345988
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL YILGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal yeniden yapılandırma, küçülme stratejileri, kısmi varlık satışı, lojistik regresyon, sınıflama ve regresyon ağaçları, Financial restructuring, downsizing strategies, divestiture, logistic regression, classification and regression trees
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Küreselleşen piyasalarda rekabet gün geçtikçe artmaktadır. Ulusal piyasalar ile uluslararası piyasaların entegrasyonu ile ulusal piyasada faaliyet gösteren bir işletme dahi çok uluslu firmalar ile rekabet etmek zorunda kalmaktadır. Artan rekabet koşullarında firmaların hayatta kalabilmeleri güçlü bir ekonomik ve finansal yapıya sahip olmalarına bağlıdır. Finansal yeniden yapılandırma, firmaların rekabet gücünün muhafaza edilmesi ve artırılmasında stratejik bir araç olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işletmelerin ekonomik ve finansal yapısının iyileştirilmesi, faaliyet performansının ve rekabet gücünün artırılabilmesi için kullanılabilecek değişim stratejilerinden küçülme stratejilerini incelemektir.Bu çalışmada, küçülme kararında etkili faktörlerin ortaya çıkarılması amacıyla 1999 ile 2009 yılları arasında hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İ.M.K.B.) işlem gören işletmelerin gerçekleştirdikleri küçülme işlemleri incelenmiştir. İncelemeler sonucunda 58 küçülme işlemi tespit edilmiştir. Analizlerde küçülen ve küçülmeyen işletmelere ait 5 farklı finansal değişken kullanılmıştır. Küçülme kararında etkili olan faktörler karşılaştırmalı analiz, lojistik regresyon ve sınıflama ve regresyon ağaçları(CART) yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; küçülme kararının arkasındaki en önemli neden düşen karlılık oranıdır. Ayrıca kaldıraç oranının azaltılarak daha iyi bir finansal yapının geliştirilmesi ve endüstri satışlarında meydana gelen büyüme ve daralmalarda küçülme kararında etkili olan diğer önemli faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Competition increasing in globalized markets. With the integration of national markets and international markets, a business has to compete with multinational firms even it operates in the national market. under increasing competitive conditions. The survival of companies depends on a strong economic and financial structure they have. Financial restructuring is used to maintain and improve the competitiveness of firms. The purpose of this study is to examine downsizing strategies that can be used to increase or maintain competitiveness of enterprises and improve the economic and financial structure of enterprises.In this study companies whose stocks are traded on the Istanbul Stock Exchange (ISE) were analyzed between 1999 and 2009 in order to uncover critical factors that affect the decision of downsizing. As a result of investigations, 58 downsizing have been identified and five different financial variables are used. Factors that influenced the decision of downsizing were analyzed by comparative analysis, logistic regression and classification and regression trees (CART) methods. As a result of this study, the most important reason behind the downsizing decision is profitability. Also it has been found out that development of a better financial structure with decreasing leverage ratio and industry sales are another important factors that influence the decision of downsizing.