Kondanse 1,4-dihirdopiridin türevlerinin antioksidan kapasitelerinin elektrokimyasal yöntemle incelenmesi
Investigation of antioxidant capacities of condensed 1,4 dihydropyridine derivatives by electrochemical method
  1. Tez No: 346044
  2. Yazar: FUNDA ÇORBACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ABACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan Kapasite, Kondanse 1, 4-Dihidropiridin Türevleri, Serbest Radikal, Dönü?ümlü Voltametri, Kalem Ucu Karbon Elektrot, Antioxidant Capacity, Condensed 1, 4-Dihydropyridine Derivatives, Free Radical, Cyclic Voltammetry, Pen-Point Carbon Electrode
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Serbest radikaller ile kanser, diyabet, hipertansiyon, alzheimer, parkinson gibi pek çok hastalık ve yaşlanma arasındaki ilişki yapılan çalısmalarla her gün biraz daha ortaya çıkmaktadır. Serbest radikallerin organizmada neden olduğu oksidatif hasar enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidanlar tarafından önlenir. Ancak ?-lipoik asit, melatonin, glutatyon gibi endojen antioksidanlar artan serbest radikal miktarı karşısında yetersiz kalmaktadır. İşte bu durum hem yüksek aktivite hem de düşük toksisite ve yan etkiye sahip yeni antioksidan türlerinin sentezini gerekli kılmaktadır. Geniş literatür kaynaklarına göre diyetle alınan antioksidanlar, serbest radikallere karşı korunmada yararlıdır ve insanlarda pek çok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynarlar. 1,4-Dihidropiridin türevleri biyolojik aktivitelerinden dolayı ilaç aktif maddesi olarak kullanılmaktadırlar. En önemli kalsiyum kanal blokerleri olarak bilinirler ve antioksidan özellikleri de araştırılmaktadır. Bu tez çalışması kapsamında, ilk defa sentezlenen dört farklı kondanse 1,4-dihidropiridin türevinin antioksidan kapasiteleri dönüşümlü voltametri tekniğiyle anodik pik akım değerlerinden belirlenmiştir ve voltamogramlar incelendiğinde kondanse 1,4-dihidropiridin türevlerinin antioksidan etkiye sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The relationship between free radicals and diseases like cancer, diabetes, hypertension, alzheimer, parkinson and aging emerges more and more day by day with recent studies. Oxidative damage caused by free radicals in the system is prevented by enzymatic and non-enzymatic antioxidants. But, endogenic antioxidants such as ?-lipoic acid, melatonin and glutathione are insufficient against increasing amount of free radicals. This situation requires synthesis of antioxidants with high activity, low toxicity and side effect. According to a large literature sources, dietary antioxidants are useful for protecting against free radicals and play an important role in the prevention of many diseases in humans. 1,4-dihydropyridine derivatives are used as active pharmaceutical ingredient due to their biological activities. They are known as the most important calcium channel blockers and antioxidant properties are also studied. In this work, antioxidant capacities of four different condensed 1,4-dihydropyridine derivatives, which were synthesized for the fist time, were determined by cyclic voltammetry from anodic peak values and when the voltammograms were analyzed, it was seen that 1,4-dihydropyridine derivatives had an antioxidant effect.