Bir odyometre cihazının tasarım ve yapımı
Design and implementation of an odiometer
  1. Tez No: 34607
  2. Yazar: HİLMİ IŞIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. AYDIN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Odiometer, Pure tone, Noise, Masking, Narrow band white noise, Digital controlled analog switch
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada bir odyometre cihazının tasarım ve yapımı hedef alınmıştır. Cihaz 125, 250, 500, 750, 1000, 2000, 3000, 4000, 6000, 8000 Hz olmak üzere toplam 11 standart -frekans değerine sahip test sinyal lerini (sa-F ton) üretebilmektedir. Bunun yanında,herbir test sinyali şiddet seviyesi O, 10, 20, 30,...,110 dB olmak üzere 12 kademede seçilebilmektedir. Gerek test sinyali -Frekansı, gerekse test sinyali şiddet seviyesi birer aşagı-yukarı sayıcı buton cifti ile yapılmakta ve seçilen değer, birer digital gösterge ile de okunabiImektedir. Gerekli komütasyon dijital kontrollü analog anahtarlar yardımıyla sağlandığından istenmeyen kontakt problemleri ortadan kaldırılmıştır. Diğer taraftan temel üniteler gerilim kontrollü tasarımlanarak özellikle amplifikatör katı giri¬ şinde oluşabilecek istenmeyen gürültüler minimize edilmiş¬ tir. Bu tür bir cihazda bulunması gereken maskeleme de bir dar-band beyaz gürültü üreteci ile sağlanmaktadır. IIMaskeleme gürültüsü, bir digital rastgele sayı Üreteci yardımıyla elde edilen beyaz gürültünün filtrajı ile elde edilmektedir. Filtraj, gerilim kontrollü iki band geçiren aktif -Filtrenin kaskadlanmasıyla sağlanmaktadır. Herhangi bir ticari gaye güdülmediginden maskeleme gürültüsü şiddet seviyesinin, test sinyali şiddet seviyesi ile eşgüdümlü olarak kontrolü yeterli görülmüştür. Sonuç olarak böyle bir cihazın üretiminde asılamayacak bir problemin bulunmadığı ve tasarımı gerçekleştirilen bu cihazın, en kötü ihtimalle bazı küçük değişikliklerle, prototip olarak kullanılabileceği söylenebilir. Bilim kodu: 404.01.01 Anahtar kelimeler! Odyometre, Saf ton, Burul tu, Dar-band beyaz gürültü, Dijital kontrollü analog anahtar.
Özet (Çeviri)
The aim o-F this study is the design and implementation of an odiometer. The instrument under consideration is capable of generating test signals with eleven standart -Frequencies such as 125,250,500,750,1000,1500,2000,3000,4000,6000 and 8000 Hz. On the other hand, intensity o-F each test signal can be chosen at twelve different levels such as 0, 10,20,..., 1 10 dB. The selection o-F -Frequencies and intensity levels are made by means o-F two pairs o-f up and down counting buttons independently. Digital reading -Facilities for the above cited selections are also available. All the necessary commutations have been realized by using digitally cotrolled analog switches so as to prevent undesired contact problems. On the other hand, main blocks have been designed as voltage controlled to minimize the noise that can probably appear especially at the inputs of the power amplifiers. A masking unit generating narrow-band white IVnoise is also included in the instrument. The masking noise is generated by filtering a digital random generator, The -Filter stage consists of two cascaded voltage- controlled active band-pass -Filter sections. 8ince there is no commercial intention in this project a masking intensity level adjustment unit operating under the control of the test signal amplifier unit has been considered sufficient. It can finally be stated that there is no problem going into mass production of this instrument and the instrument whose design and implementation has been achieved can be used as a prototype, at worst case, with very few modifications. Science codes 404.01.01