Katı yakıtlı sobaların ısıl performansı ve emisyon davranışının incelenmesi ve yeni bir soba geliştirilmesi
- Tez No: 34622
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kovalı soba, kovasız soba, ısıl performans, emisyon, test
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Bu çalışmada önce ülkemizde yaygın olarak kullanılan klasik (kovalı ve kovasız) sobalar incelenerek ısıl performans ve emisyon özellikleri ortaya konmuştur. Yapılan deneyler sonunda kovalı ve kovasız sobaların ideal bir sobadan beklenen yüksek ısıl verim ve düşük emisyon özelliklerini sağlayamadığı görülmüştür. Buradan hareketle söz konusu iki özelliği bünyesinde toplaması düşünülen yeni bir soba tasarımı yapılarak bir prototip imal edilmiştir. Yeni sobanın ısıl performans ve emisyon testleri yapılarak edinilen sonuçlar klasik sobalar ile karşılaştırılarak verilmiştir. Yapılan testlerde yeni geliştirilen sobada yanmadan kaynaklanan CO, CH ve toz emisyonlarının diğer sobalara göre daha az olduğu görülmüştür. Ayrıca, linyit yakılması durumunda yeni sobanın yanma veriminin diğer sobalardan yüksek olduğu da belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
1 1 ABSTRACT In this study, thermal performance and emission characteristics of commercial stoves (stoves with bucket and stoves without bucket) used in domestic heating have been determined experimentally. As a result of tests performed it has been shown that neither stoves with bucket nor those without bucket have the desired properties of high thermal efficiency and low emissions together. Therefore, a new stove has been designed and constructed aiming to combine both of these proper t ies. Thermal performance and emission behaviour of the newly developed stove have been tested and the results have been compared with those of the other commercial stoves. According to the tests performed the combustion caused emissions; namely, CO, C H, and dust emissions are much less in newly costructed stove compared to the other stoves. When lignite is btirned combustion efficiency of new stove is higher than the other stoves. Key Words Stove with bucket, stove without bucket, thermal performance, emission, test. Science Code- Page Number Supervisor 625.04.04 128 Prof. Dr. Ali Durmaz