Antibiotic susceptibility patterns of Pseudomonas aeruginosa strains isolated from various clinical specimens
Çeşitli klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas aeruginosa suşlarının antibiyotik duyarlılıkları
  1. Tez No: 346654
  2. Yazar: ROKAN DARA KAREEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik duyarlılığı, P. aeruginosa, Antibiotic susceptibility, P. Aeruginosa
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) kökenleri yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden infeksiyonlara neden olmaktadır. Bu infeksiyonlarda erken ve etkin antibiyotiklerle tedaviye başlanması önem taşımaktadır. Antibiyotik duyarlılık durumları bölgelere ve hastanelere göre değişiklikler gösterdiinden her hastanede mikroorganizmaların antibiyotik direncinin izlenmesi ve ampirik tedavide bu verilerden faydalanılması gerekmektedir. Bu çalışmada hastanemizde klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas kökenlerinin antibiyotik duyarlılık durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Haziran 2012 ve Haziran 2013 arasında Irak?ın Süleymaniye Şehir?indeki eğitim hastanesinde çeşitli klinikörneklerden izole edilen 75 P. aeruginosa çalışıldı. İzolatların çeşitli antibiyotiklere duyarlılık durumu incelenmiştir. Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile gentamisine % 54.3, amikasine %64, imipeneme %94.66, meropeneme % 98.66, seftazidime % 82.66, piperasiline % 61.33, tobramisine %69.33, siprofloksasine %73.33, seftriaksona %12 ve sefotaksime %0, oranında duyarlılık saptanmıştır. Sonuç olarak P. aeruginosa izolatlarımeropenem, imipenem ve seftazidime daha düşük oranda direnç gösterdiği belirlenmiştir. Hastanemizde ampirik tedavi planlanırken bu sonuçların dikkate alınması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Infections with Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) have high morbidity and mortality rates. Quick and efficient antibiotherapy effectively treat these infections. The aim of the thesis is to detect the antibiotic susceptibility of P. aeruginosa isolates isolated from diverse clinical specimens in Sulaimaniyah, Kurdistan region of Iraq. The antimicrobial susceptibility of 75 P. aeruginosa isolates isolated between June 2012 and June 2013 in the General, Urology, Teaching, and Emergency Hospitals in Sulaimaniyah City. The antimicrobial susceptibility of these isolates were determined by Kirby-Bauer disk diffusion method. Our results shows that 54.33 % were found to be sensitive to gentamicin, 64% to amikacin, 94.66 % to imipenem, 98.66% to meropenem, 82.66% to ceftazidime, 61.33% to piperacillin, 69.33 % to tobramycin, 73.33 % to ciprofloxacin, 12% to ceftriaxon and 0% to cefotaxime. The results indicate that P. aeruginosa isolates in our hospitals have lower resistance to meropenem, imipenem, and ceftazidime than other antibiotics. This should be taken into consideration when empirical therapy is planned by the clinicians in our hospitals.