The roles of intergroup threat, social dominance orientation and right-wing authoritarianism in predicting Turks' prejudice toward Kurds
Türklerin Kürtlere yönelik önyargısını yordamada gruplar arası tehdidin, sosyal baskınlık yöneliminin ve sağ kanat yetkeciliğin rolü
- Tez No: 347218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU CİNGÖZ ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: önyargı, sağ kanat yetkecilik, sosyal baskınlık yönelimi, gruplar arası tehdit, Kürt problemi, prejudice, right-wing authoritarianism, social dominance orientation, intergroup threat, Kurdish issue
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Türklerin Kürtlere yönelik önyargılarını araştırmak ve algılanan tehdidin bu önyargıda oynayacağı olası rolü incelemektir. Kürtler tarihte kültürel olarak bastırılmış ve asimilasyona uğramış Türkiye?deki en kalabalık etnik azınlıktır. Türk hükümetlerin kendilerine yönelik politikalara karşı çıkan Kürt hareketi 1970?lerden bu yana Kürtlerin kültürel ve politik haklarını savunmaktadır ve Türkiye 1980?lerde ve 1990?larda Kürdistan İşçi Partisi (PKK, Partiya Karkeren Kurdistan) ile Türk silahlı kuvvetleri arasında yoğun silahlı çatışmalara tanıklık etmiştir. Türklerin bakış açısına göre problem PKK?nın Türkiye?nin düzenini bozma amaçlı kötü niyetlerinden ve Türkiye?nin bütünlüğünü bozmak isteyen dış güçlerin PKK?yı desteklemesinden kaynaklanmaktadır. Bu otoriter perspektif Türkler arasında oldukça yaygın olsa da, 1990?ların sonundan bu yana Türk hükümetleri Avrupa Birliği?ne girebilmek için Kürtlere ve diğer azınlıklara yönelik daha liberal politikalar güder olmuştur. Daha yakın geçmişe bakarsak, son bir yıl içinde Türk hükümeti ile önde gelen Kürt liderler ve politikacıları arasında barış görüşmeleri yapılmaya başlamıştır. Bu değişmekte olan şartlar altında, Türklerin Kürtlere yönelik tutumları önyargı yordayan iki teori çerçevesinde incelenmiştir: İkili İşlem Modeli ve Birleşik Tehdit Teorisi. İkili işlem teorisi her ikisi de önyargıya çıkan fakat değerleri ve motivasyonları açısından farklı niteliklere sahip iki yoldan oluşur. Bu yollar çokça çalışılmış iki önyargı yordayıcısına tekabül etmektedir: sağ kanat yetkecilik ve sosyal baskınlık yönelimi. Öte yandan, birleşik tehdit teorisi dış gruplara yönelik tutumlarda tehdidin rolünü vurgular ve gruplar arası tehdidi dört temel çeşide ayırır. Bu tez çalışmasında, bu iki teori aracı değişkenli bir modelle birleştirilmiştir; Türklerin Kürtlere yönelik önyargısının sosyal baskınlık yönelimindense sağ kanat yetkecilik tarafından yordanması ve dört tehdit çeşidinde grup düzeyi olanların sağ kanat yetkecilikle önyargı arasındaki ilişkiye aracı olması beklenmiştir. Çalışmanın bulguları, katkıları ve sınırlılıklarıyla beraber tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the current thesis was to investigate the prejudice of Turks toward Kurds and to explore the possible role of the perceived threat in this prejudice. Kurds are the biggest ethnic minority in Turkey with a history of cultural oppression and assimilation. Opposing to Turkish governments? policies toward themselves, the Kurdish movement in Turkey has been asserting the cultural and political rights of Kurdish citizens in Turkey since the 1970s and onwards and in 1980s and 1990s, Turkey witnessed an intense guerilla war between the Kurdistan Workers Party (PKK, Partiya Karkeren Kurdistan) and the Turkish armed forces. From the Turks? point of view, the conflict stems from PKK?s perceived bad intentions targeting Turkey?s harmony and the assumed support for PKK from the foreign forces against Turkey?s unity. While this authoritarian perspective is highly prevalent among Turks in Turkey, more liberal policies toward Kurds and other minorities have been followed by the recent Turkish governments since the end of 1990s in order for Turkey?s accession to the European Union. More recently, peace negotiations have been taking place between the Turkish government and the prominent Kurdish leaders and politicians within the last year. Under these transforming circumstances, Turks? attitudes toward Kurds were studied within the frameworks of two prejudice-explaining theories: the Dual-Process Model and the Integrated Threat Theory. The dual process model ascribes two pathways both leading to prejudice but each characterised by different values and motivations. These pathways correspond to two widely studied predictors of prejudice: right-wing-authoritarianism and social dominance orientation. The integrated threat theory on the other hand, emphasises the role of threat in out-group attitudes and categorises intergroup threat into four basic types. In the current study, these two theories were incorporated in a mediational model expecting that Turks? attitudes toward Kurds would be predicted by RWA rather than SDO and among the four types of threat, the group-level ones would mediate the relationship between RWA and prejudice. The findings, as well as the contributions and limitations of the study, were discussed.