A phenomenological study on incorporating the history of mathematics into teaching from the perspective of primary and mathematics teachers
Sınıf ve matematik öğretmenlerine göre matematik tarihinin matematik öğretimine katılıması üzerine bir olgubilim çalışması
- Tez No: 347228
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM AKYÜZ, DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Tarihi, Sınıf Öğretmeni, Matematik Öğretmeni, Olgubilim, History of mathematics, Primary teachers, Mathematics teachers
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf ve ortaokul matematik öğretmenlerine göre sınıf ortamında matematik tarihinin matematik öğretimine katılması yaklaşımını olgubilim çalışması yoluyla betimlemektir. İki sınıf öğretmeni ve bir matematik öğretmeni çalışmaya katılmıştır. Üç görüşme ve gözlemlerde toplanan veriler olgubilim yaklaşımıyla incelenmiştir. Öğretmenlerin arkaplan bilgisi ve matematik tarihinin öğretime katılımı olgusunun öz bilgisi sunulmuştur. Çalışmanın bulguları göstermiştir ki öğretmenler yaklaşımı sekiz ana temayla betimlemişlerdir: mesleki gelişim, dikkat çekicilik, özgür konuşma ortamı, daha çok uygulama daha başarılı bir ders, tarih materyallerinin uyarlanabilirliği, problem çözme matematik tarihine karşı, bilgi ve kaynak eksikliği ve zaman sorunu. Bu temalar, eğitim uzmanları tarafından teşvik edilen öğretmenlerin bakış açısıyla matematik tarihinin öğretime katılması yaklaşımını anlamada eğitim alanına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to describe the incorporating the history of mathematics into teaching approach from the perspectives of primary and middle grade mathematics teachers in the classroom environment by means of phenomenological research design. Two primary and two mathematics teachers participated in the study. Data collected from three interviews and two lesson hours observation were analysed based on phenomenological research design. The teachers? background information and the essence of incorporating the history of mathematics into teaching were provided. Findings of the study showed that the teachers described and perceived the approach under eight core themes: professional development, attractiveness, the environment for speaking up, the more the practice there is, the better it becomes, adaptability of historical materials, problem solving versus the history of mathematics, lack of knowledge and resources and time constraint. This structure of meaning contributes to the mathematics education field to understand the approach from the perspective of teachers who are encouraged incorporating the history of mathematics by the authorities in education.