Comparative analysis of domestic security issues of Kazakhstan and Uzbekistan in the Post-Soviet era
Sovyet Sonrası Dönemde Kazakistan ve Özbekistan'ın iç güvenlik meselelerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 347259
  2. Yazar: ARZU TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kazakistan, Özbekistan, Etnik Ayrılıkçılık, Radikal İslam, Güvenlikleştirme, Uzbekistan, Kazakhstan, Ethnic Separatism, Radical Islam, Securitization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu tez, Sovyet sonrası dönemde Kazakistan ve Özbekistan'ın temel iç güvenlik sorunlarını ve bu sorunların güvenlikleştirilme süreçleri açısından ulusal ve bölgesel güvenlik politikaları üzerindeki etkisini incelemektedir. Bu çalışmada, bu iki ülkede öne çıkan güvenlikleştirilmiş sorunlar (Kazakistan'da ayrılıkçı akımlar ve etnik çatışma ve Özbekistan'da radikal İslam) karşılaştırmalı bir analiz çerçevesinde ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Tez, kendi ülkelerinde başlıca güvenlikleştirme aktörleri olan Kazak ve Özbek liderlerin (Nursultan Nazarbayev ve İslam Kerimov) Soğuk Savaş sonrası dönemin karmaşık ortamında yukarıda belirtilen sorunları bazı siyasi amaçlar için güvenlikleştirmiş olduklarını öne sürmektedir. Bununla birlikte, bu güvenlikleştirme süreçleri, her iki ülkenin de iç güvenlik problemlerine kalıcı çözümler bulmalarının ve bölgesel düzeyde daha etkili güvenlik politikaları geliştirmelerinin önünde bir engel olmuştur. Kazak ve Özbek liderler, söz konusu problemleri manipüle etmekten vazgeçmeli ve ülkelerinin diğer sorunlarına da eşit derecede dikkatlerini vererek daha kapsamlı politikalar üretmelidir. Ayrıca, Orta viiAsya güvenliği bağlamında etkili bir bölgesel entegrasyondan yarar sağlanabilmesi için Astana ve Taşkent'in iç güvenliğe aşırı derecede vurgu yapmak yerine bölgesel güvenliğin oluşturulmasına katkı sağlamaları gerekmektedir. Var olan çalışmaların birçoğunun aksine, bu tezde Kazakistan ve Özbekistan, büyük aktörler arasında oynanan ―Yeni Büyük Oyun‖un pasif özneleri olmaktan çok kendi güvenlik problemlerinin çözümüne önemli derecede katkı sunabilen aktif oyuncular olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the main domestic security issues of Kazakhstan and Uzbekistan and the impact of their securitization processes on the domestic and regional security policies of these countries in the post-Soviet era. Two outstanding issues that have been securitized in these countries, separatism and ethnic conflict for Kazakhstan and radical Islam for Uzbekistan, are scrutinized in detail with a comparative analysis. This thesis argues that Kazakh and Uzbek leaders, Nursultan Nazarbayev and Islam Karimov, as the main securitizing actors in their countries have securitized the above-mentioned issues for certain political objectives in the chaotic order of the post-Cold War era. However, these securitization processes for both of these countries have become an obstacle to find permanent solutions to their domestic security problems and develop more effective security policies at the vregional level. Kazakh and Uzbek leaders should renounce manipulating these problems and produce more comprehensive policies by paying equal attention to all other problems of their countries. In addition, Astana and Tashkent should try to ensure regional security rather than overemphasizing domestic one(s) if the aim is to benefit from an effective regional integration on Central Asian security. Contrary to the most of existing studies on the subject, the thesis argues that Kazakhstan and Uzbekistan are accepted as the active players that could contribute to the solution of their own security problems to a great extent, rather than being passive subjects of the ―New Great Game‖ played among major actors.