Testing the long-run validity of purchasing power parity for Eastern and Southern European countries
Satın alma gücü paritesinin uzun dönem içindeki geçerliliğinin Doğu ve Güney Avrupa ülkeleri için incelenmesi
- Tez No: 347277
- Danışmanlar: DR. DİLEM YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Satın Alma Gücü Paritesi, Reel Döviz Kuru, Eşik Birim Kök Test, Eşik Otoregresif Modeller, Purchasing Power Parity, Real Exchange Rate, Threshold Unit Root Test, Threshold Autoregressive Model (TAR
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, 1994 ve 2012 yılları arasında, Doğu ve Güney Avrupa'da yer alan altı ülke için Satın Alma Gücü Paritesi'nin uzun dönem içindeki geçerliliğini incelemektedir. Doğrusal birim kök testlerinin sonuçları baz alınarak, Caner ve Hansen (2001) tarafından geliştirilmiş olan, hem birim kök hem de eşik etkisini aynı anda test etmeyi mümkün kılan, eşik otoregresif modellerde birim kök testi uygulanmıştır. Ampirik sonuçlar bütün reel döviz kurları için eşik etkisinin bulunduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra, altı ülke içerisinden, Arnavutluk ve Makedonya için uzun dönem Satın Alma Gücü Parite'sinin geçerli olmadığı; Hırvatistan, Moldova, Sırbistan ve Ukrayna için ise reel kurların sadece bir rejimde durağan olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the long-run validity of the Purchasing Power Parity, namely stationarity of real exchange rates for six Eastern and Southern Europe countries over the period of January 1994- December 2012. Despite extensive research to date, the empirical evidence on the PPP hypothesis remains inconclusive. A number of very recent studies ascribe this to the low power of the standard unit root tests in identifying stationarity of potentially nonlinear real exchange rates. In this sense, this study employs the threshold unit root test developed by Caner and Hansen (2001), which allows for a simultaneous search for non-linearity and non-stationarity. The empirical results reveal strong evidences of non-linearity for all of the real exchange rate series. Moreover, it is observed that PPP holds for all countries with the exceptions being Albania and Macedonia. More specifically, the real exchange rates of Croatia, Moldova, Serbia and Ukraine are characterized by local non-stationarity, that is, PPP holds in one threshold regime, but not in another.