What is wrong with hate speech: Reflections on political theory, legal regulations and Turkish case
Nefret söyleminde sorun nedir: Siyaset kuramı, hukuki düzenlemeler ve Türkiye örneği üzerine tartışmalar
- Tez No: 347294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Nefret Söylemi, Nefret Suçu, Hannah Arendt, Ġfade Özgürlüğü, Hrant Dink, Hate Speech, Hate Crime, Hannah Arendt, Freedom of Expression, Hrant Dink
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Nefret söylemi günlük yaşamımızda sıkça karşılaştığımız bir ifade biçimi haline gelmiştir. Nefret söylemine dayalı ifadelere sosyal medyada ve ana akım medyada sıklıkla rastlayabiliyoruz, ayrıca bu tür ifadeler politikacılar tarafından da rahatlıkla kullanılıyor. Bu çalışmanın amacı nefret söyleminin neden sorunlu olduğu ve ifade özgürlüğü sınırları içerisinde değerlendirilmemesi gerektiğine dair kuramsal tartışmaları ele almaktır. Ayrıca, bu çalışma ile nefret söylemi söz konusu olduğunda uluslararası düzeyde ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeleri ve sözleşmeleri göstermek ve Türkiye?de nefret söylemi ile ilgili durumu incelemek hedeflenmiştir. Bu bağlamda, ilk bölümde, ifade özgürlüğünün sınırları ve geliştirdikleri siyaset kuramlarının nefret söylemi tartışmasına yansımaları bağlamında John Stuart Mill ve Hannah Arendt in siyaset felsefeleri tartışılmıştır. İkinci bölümde, uluslararası insan hakları standartlarının nefret söylemi ile mücadele etmek için ifade özgürlüğünü ne ölçüde kısıtladığını göstermek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, uluslarası düzenlemeler, sözleşmeler, kuruluşlar ve belirli ülkelerin ceza hukukları incelenmiştir. Son bölümde, Türkiye?de ifade özgürlüğü ile ilgili mevcut durum, nefret söylemi ile ilgili hukuki düzenlemer, ifade özgürlüğü ve nefret söylemi ile ilgili mahkeme kararları bağlamında Türkiye örneği analiz edilmiştir. Bu bölümde ayrıca sistematik nefret söylemi sonucunda öldürülen Hrant Dink in ele alındığı örneğe nefret söylemi ile nefret suçu arasındaki ilişkiyi göstermek amacıyla başvurulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hate speech has become common and ordinary in our daily life. We can face expressions based on hate speech in the social media and in the mainstream media; also this kind of expressions can be stated by the politicians. The aim of this study is to discuss theoretical arguments concerning why hate speech is harmful and should not be evaluated within the boundaries of freedom of expression. Moreover, in this study, it is aimed to present the regulations and conventions concerning limitation of freedom in the case of hate speech at an international level and examine the situation in Turkey about hate speech. In this context, in the first chapter, political theories of John Stuart Mill and Hannah Arendt with respect to the boundaries of freedom of expression and reflections of their theories to the debate on hate speech are discussed. In the second chapter, I try to demonstrate to what extent international human rights norms limit freedom of expression so as to combat hate speech. At this point, international regulations, conventions, organizations and criminal laws of certain countries are examined. In the last chapter, Turkish case in terms of the existing situation about freedom of expression, legal regulations and articles in Turkish Penal Code related with hate speech and Court?s decisions concerning freedom of expression and hate speech are analyzed. In this part, the case of Hrant Dink who was murdered as a result of systematic hate speech was also presented so as to show the relationship between hate speech and hate crime.