The economic and financial relations of Turkey with East European countries: 1990-2012
Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkeleri ile ekonomik ve finansal ilişkileri: 1990-2012
- Tez No: 347304
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğu Avrupa Ülkeleri ve Türkiye, ikincil bölgesel güç, eşit olmayan ve bütünleşmiş kalkınma yaklaşımı, Eastern Europe and Turkey, Trade and Financial Figures, Sub-regional Power
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu tez Türkiye'nin, geçiş dönemlerinden bugüne kadar Doğu Avrupa Ülkeleri ile olan ekonomik ve finansal ilişkilerini analiz etmektedir. Bu tez,eşit olmayan ve bütünleşmiş kalkınma yaklaşımı anlayışıyla soğuk savaş dönemini temel alarak, Türkiye'nin her bir Doğu Avrupa Ülkesi ile ekonomik ve finansal ilişkilerini incelemekte ve ne dereceye kadar Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ikincil bölgesel güç olması için iltimas alanı sağlayabileceğini araştırmaktadır. Bulgular, Türkiye?nin yeni ortaya çıkan bu pazarlara girişte Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalamasıyla Avrupa Birliği ile benzer avantajlara sahip olduğunu öne sürmektedir. Diğer taraftan, geçiş dönemlerinden itibaren Doğu Avrupa ülkeleri ile ikili ticaret rakamları ve bu bölgedeki Türk doğrudan yatırımları istenilen düzeylerde gerçekleşmemiştir. Bu sav 2008 ekonomik krizinden sonra Avrupa bütünleşme projesine dair güvenin azaldığı dönemde de geçerlidir. Ancak, Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkeleri ile ekonomik ve finansal ilişkilerinin çerçevesi Avrupa Birliği'nin neo-liberal yapılandırmaya dayalı düzenlemeleri tarafından belirlendiği sürece, bu yapısal neden Türkiye?ye bölgede ikincil bir güç olmasını sağlayacak kaldıraç etkisini sağlamayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the economic and financial relations of Turkey with East European Countries (EECs) since the transition period of those countries till 2012. Having gone through the Cold War background of the subject in question with the insight provided by uneven and combined development approach, the thesis examines economic and financial relations of Turkey with each of East European countries and then explores to what extent the European Union (EU) leaves a leverage room for Turkey to exercise a role of being a sub-regional power in the region. The findings suggest that Turkey had similiar advantages in entering those new emerging markets that of the EU?s by signing Free Trade Agreements. However, the bilateral trade figures with EECs and foreign direct investments of Turkey in the region have not achieved the desired levels beginning from their transition period. This situation has persisted even after the 2008 crises with the overall decline of the confidence in the European integration project. It is, however, argued here that as long as the outer framework of economic and financial relations of Turkey with the EECs are defined by the EU's regulations based on neoliberal restructuring, this structural rationale does not give a large leverage room for Turkey to exercise a role of being sub-regional power.