Kadın girişimcilerin kültür ve cinsiyet kaynaklı zorlukları aşabileceklerine ilişkin inançları ve bir araştırma
The belief woman entrepreneurs about overcoming the difficulties resulting from culture and sex and a study
- Tez No: 347461
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TİKİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Entrepreneur, entrepreneurship, female entrepreneur and culture
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Girişimci;“fırsatları sezen ve elde eden, bu fırsatları uygulanabilir ve pazarlanabilir fikirler haline getiren; buna zamanı, çabası ve yetenekleri ile değer ekleyen; bunun için piyasadaki riskleri üstlenen ve bu çabalardan gelecek kazancı sezebilen; bilgiye ve değer yaratacak düşünce sistemine sahip olan yenilikçi kişi”olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet" ise girişimci zihniyetinin oluşumunda etkili olacağı vurgulanan bireysel özelliklerden birisidir. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, kadınlar tarafından oluşturulmasına ve kadının tarihsel süreç içinde, değişen biçim ve statülerde çeşitli ekonomik faaliyetlere katılmışolmasına karşılık toplum tarafından kadın, bağımsız bir birey olarak değerlendirilmemektedir. Tarihin farklı dönemlerinde kadın toplumsal cinsiyet hiyerarşisinde kısmen kendini göstermiş olsa da kadına karşı negatif bakış açısı genel olarak çokta değişmemiştir. Kültürel sistem her aşamada insanları yönlendirir ve her kültür kendine özgü farklılaşan değerler, davranış biçimleri, simgeler ve sonuçta farklı bir çalışan insan modeli üretir. Kültürün kadın girişimcilerin kadın olmaktan kaynaklanan zorlukları aşabileceklerine ilişkin inançlarınıetkilediği varsayılmaktadır. Bu uygulamada yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda bir araştırma yapılmıştır. Bu uygulamada Kadın girişimcilerin kültür boyutları ile kadın olmaktan kaynaklanan zorluklarıaşabileceklerine ilişkin inançları arasındaki ilişki araştırılmış, TRB I VE TRC I Bölgelerindeki kadın girişimciler üzerinde anket çalışması yapılarak SPSS 18 programıyardımıyla değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler Girişimci, Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Kültür
Özet (Çeviri)
An entrepreneur is described as“a reformist person who foresees and seizes the opportunities; transforms these opportunities into applicable and trafficable ideas; adds value to that by the help of his skills, effort and time; undertakes the risks in the market for that and foresees the profit which is the result of this effort; has the knowledge and the thought system which will create value”. 'Sex' is one of the personal qualities which is emphasized as an important factor in creating entrepreneurial mentality. Despite the fact that, in this day and time, women form about half of the whole world population and in the historical process, they have taken part in economic activities including variable positions and status, they are not accepted as independent individuals by the society. Although , to a certain extent, woman has come into prominence in the social sex hierarchy in different ages of the history, negative attitudes to woman has not changed in broad strokes. Culturel system leads people in every stage and each culture creates its own distinctive values, behaviourial patterns, symbols and , as a result, a distinctive employee model. It has been assumed that culture affects the belief of female entrepreneurs on overcoming the difficulties originating from (their sex) -the fact that they are women.- In this work, application has been performed in accordance with the infromation given above. In this application, the relationship between the culture dimension of female entrepreneurs and their belief on overcoming the difficulties originating from (their sex)- the fact that they are women- has been analyzed, a survey study has been carried out on the female entrepreneurs in the areas of TRB1 and TRC2 and the results have been evaluated by the help of SPSS 18 program.