Ulus devletin bazı Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de oluşumu ve sorunları: Ötekileştiren ulus mu, ötelenen ulus mu?
Formation and problems of the nation state in some European countries and Turkey: Extending the nation or excepting the nation?
- Tez No: 347476
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHADDİN BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Batılılaşma, Burjuvazi, Fransa, Đngiltere, Kapitalizm, Küreselleşme, Milliyetçilik, Modernleşme, Ulus Devlet, Türkiye, Germany, the Westernization, the Bourgeoisie, France, Great Britain, Capitalism, Globalization, Nationalism, Modernization, Nation State, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 483
Özet
Araştırmada, ulus devlet ve milliyetçiliğin yanı sıra, küreselleşme ve ulus devletin etkileşimi hakkında bilgi verilmesi; ulus devletin seçilmiş Avrupa ülkelerinde (İngiltere, Fransa ve Almanya) oluşumu ve sorunlarının ortaya konması; uluslaşma süreci sancılı ve sorunlu bir ülke olan Türkiye?nin ulus devlet konusundaki deneyimlerinin, eksiklerinin ve yanlışlarının ortaya konması ve bunlara dönük çıkarsamalarda bulunulması amaçlanmıştır. Ulus devletin doğuşundan günümüze kadar geçirmiş olduğu tarihsel gelişim süreci, temel nitelikleri, milliyetçilik, küreselleşme ve ulus devletin etkileşimi konusunda bilgi verilen bu çalışmada; seçilmiş Avrupa ülkelerinde ve Türkiye?de ulus devletin dünü ve bugünü, sorunları ele alınmıştır. Kapsam bakımından genişliği, seçilmiş Avrupa ülkeleriyle Türkiye?nin ulus devlet ve uluslaşma eğilimlerini, ulus devletin sorunlarını ve buna dönük çözüm önerilerini ele alması, ulus devlet konusuna `ekonomi cephesinden? yaklaşılması yönünden bu çalışmanın önem taşıdığı düşünülmektedir. Tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı çalışmada, öncelikle ulus devlet ve küreselleşme hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bağlamda ulus devlet ve milliyetçiliğin tarihsel gelişimi, ulus devletin temel nitelikleri, milliyetçilik türleri, küreselleşme ve ulus devletin etkileşimi hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra da, seçilmiş Avrupa ülkelerinde ve Türkiye?de ulus devletin oluşumu ve sorunlarına değinilmiştir. Bu bağlamda, Almanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye?de ulus devlet profili, ulus devletin tarihsel gelişimi ve sorunları ele alınmıştır. Seçilmiş Avrupa ülkeleriyle Türkiye?de ulus devletin oluşumu ve sorunları konusu işlendikten sonra, çalışmada ele alınan ülkelerin ulus devlet macerası karşılaştırılmıştır. Çalışmanın son kısmında da çalışmaya ilişkin sonuca yer verilerek, çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study it is aimed to give information about interaction of globalization and the nation state as well as the nation-state and nationalism; to reveal the formation and problems of nation state in selected European countries (Britain, France and Germany); and it is also aimed to reveal shortcomings, mistakes and experiences of Turkey that has painful and troubled process about nation building. In this study information is given about historical development process of nation state since today, basic qualifications, nationalism, globalization and interaction of nation state and the past and present and the problems of the nation-state in Turkey and in selected European countries have been discussed. It is thought to be important as its width in terms of scope, as adressing nation-state and nation-building trends of Turkey and selected European countries, adressing the problems and solutions of nation- state and as it approaches nation- state at `economic front?. Information about the nation-state and globalization is primarily given in this study in which historical and descriptive research methods are used. In this context, information is given about the historical development of the nation-state and nationalism, the basic characteristics of the nation-state, types of nationalism, and about the globalization and interaction of nation- state. Then, formation and the problems of nation- state in selected European countries and in Turkey are discussed. In this context, the nation-state profile, historical development of the nation-state and its problems in Germany, France, Britain and Turkey are discussed. After processing the formation and the problems of nation-state in selected European countries and in Turkey, nation-state adventure of the mentioned countries are compared. In the last part of the study conclusion of the study is given and the study was brought to an end.