Kentsel yoksulluk bağlamında mekânsal ayrışma Tokat Sulusokak örneği
Spatial segregation in the context of urban poverty: Tokat Sulusokak case
  1. Tez No: 347477
  2. Yazar: GÜNDÜZ AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİBAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, mekânsal ayrışma, kentsel yoksulluk, göç, süzülme, Urban, spatial segregation, urban poverty, immigration, infiltration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Kent tarihi boyunca üretim, tüketim ve bölüşüm ilişkilerinde yaşanan eşitsiz ilişki mekâna yansımakta ve birbirinden farklı toplumsal sınıfların mekândaki konumlanışı farklı olmaktadır. Toplum ve mekân arasındaki çift yönlü ilişki egemen üretim ilişkileri belirleyiciliğinde olmaktadır. Üretim ilişkilerinde yaşanan değişim ve dönüşüm hem toplumsal yapıda hem de fiziksel mekânda ayrışma şeklinde karşılık bulmaktadır. Ama üretim ilişkilerinde yaşanan değişimler hem toplumsal yapıda hem de fiziksel mekânda topyekun bir dönüşüme yol açmamaktadır. Kapitalizmle etkileşime geçen toplumlarda feodal üretim sisteminden kalan tortul öğeler varlıklarını sürdürebilmektedir. Kapitalist üretim ilişkilerinden kaynaklanan eşitsiz ilişki ile varsıl ile yoksul kesimin mekândaki ayrışması her ne kadar daha yoğun olarak metropol kentlerde görünür olsa da henüz metropol niteliği taşımayan kentlerde de bu ayrışmayı görmek mümkündür. Kapitalist üretim ilişkileri ile prekapitalist üretim ilişkilerinin aynı anda varlığını sürdürerek kent mekânını ve toplumsal ilişkileri etkilediği kentlerden biri de Tokat/Sulusokak'dır. Osmanlı Devleti döneminde ticaretin merkezi konumundayken üretim ilişkileri ve teknolojide meydana gelen değişimlerden etkilenen Sulusokak, Tokat'ın diğer bölgelerinden kentsel yoksulluk bakımından ayrışmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of the city, unequal relationship in the production, consumption and distribution relationships reflected in space and positioning of different social classes are different urban space. Bidirectional relationship between society and space is dominated by the specificity of the relations of production. Change and transformation in the relations of production as well as physical space and social structure is met with segregation. But the change in the relations of production does not lead to a altogether transformation on the social structure and physical space. The sediment elements of feudal production system are continue their existence in the communities that interact with capitalism. That is possible to see the spatial segregation in non-metropolitan urban area even though unequal relations of capitalist relations of production from the urban space of the poor and the affluent metropolitan cities more visible separation. Tokat/Sulusokak is the one of the urban space which one affected by capitalist and feudal relations of production at the same time. During the Ottoman period Sulusokak was the center of trade and it is affected by the change relations of production and technology and today differentiated from other regions of Tokat in terms of urban poverty. During the Ottoman period Sulusokak was the center of trade. Sulusokak affected by the change in the relations of production and technology and today it has become dissociated from other regions in terms of urban poverty.